Şeyh Said’in mezar yeri için açılan davada ilk duruşma görüldü

Şeyh Said Derneği ve Diyarbakır Barosu tarafından Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerinin ortaya çıkarılması için açtığı davanın ilk duruşması bugün Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, kararını15 gün içinde duyuracağını bildirdi.

Şeyh Said’in mezar yeri için açılan davada ilk duruşma görüldü
Konuyla ilgili Rûdaw'a konuşan Şeyh Said'in torunu ve Şeyh Said Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kasım Fırat, duruşmanın olumlu geçtiğini ve siyasi baskı olmazsa mahkemeden doğru bir karar çıkmasını beklediklerini söyledi.
 
Kasım Fırat, "Mahkemeye ‘İttihat Terakki yönetimi Şeyh Abdüsselam Barzani ve çok sayıda Kürd'ü idam etti ama mezarlarının yeri belli değil’ dedim. Türkiye Cumhuriyeti Kürtleri inkar edip, idam ediyor, mezarlarının yerleri bile belli değil. Bu, cumhuriyet adına bir utançtır” diye konuştu.
 
Fırat, mahkeme heyetinin yaklaşımının olumlu olduğunu ve siyasi baskı olmazsa kararlarının olumsuz  olmasını beklemediklerini söyledi. Kasım Fırat, mahkemenin kararını 15 gün içinde açıklayacağını  bildirdiğini ancak kararın daha erken de açıklanabileceğini söyledi.
 
Diyarbakır Barosu, Şeyh Said Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği ve Şeyh Said'in vasisi Kasım Fırat, 15 Şubat 2022'de Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerlerinin açık edilmesi için İçişleri Bakanlığı'na başvurmuştu. Ancak bakanlık başvuruya yanıt vermemişti. Bunun üzerine 15 Nisan 2022'de Ankara 5. İdare Mahkemesi'ne başvurdu yapıldı.
 
Başvuruyu kabul eden mahkeme, İçişleri Bakanlığı'ndan "Şeyh Said'in mezarının bulunduğu yere ilişkin tüm belge ve bilgilerin tasdikli suretlerini" kendilerine göndermesini istemişti.
 
Şeyh Said ve arkadaşları 1925 yılında Diyarbakır'da idam edilmişti. Ancak nereye defnedildikleri o zamndan beri gizli tutuluyor.