Şii liderden ABD ve Türkiye’ye tehdit: Çıkmazlarsa silaha sarılırız!

Şii Koordinasyon Çerçevesi üst düzey yöneticilerinden Hamid Musevi, ABD, Türkiye veya herhangi bir yabancı silahlı gücün Irak’taki varlığına karşı olduklarını belirterek, “Anlaşmaya sadık kalmayana karşı silaha sarılmak bizim için onurdur” dedi.

Şii liderden ABD ve Türkiye’ye tehdit: Çıkmazlarsa silaha sarılırız!

Rûdaw TV’de Bestun Osman’ın sunduğu “Rûdawî Emro” programına konuk olan Irak Fetih İttifakı ve Şii Koordinasyon Çerçevesi liderlerinden Hamid Musevi, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Koordinasyon Çerçevesi olarak hem Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve hem de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istediklerini belirten Musevi, cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki tavırlarının önümüzdeki süreçte taraflar arasında varılacak uzlaşmalara göre belli olacağını söyledi.

Bağdat ve Erbil havalimanlarına yönelik saldırılar konusunda parmak uzatılan Heşdi Şabi’nin sorumluları yakalama ve adalete teslim etme konusunda inisiyatif almaya hazır olduğunu dile getiren Hamid Musevi, ancak bu durumun bir yandan da ABD ve Irak’taki diğer yabancı “işgalci” güçlerin varlığı ile bağlantılı olduğunu vurguladı.

Bir mülakatta “2022’de yabancı güçler Irak’tan çıkmalı, çıkmazlarsa onlara karşı savaşacak ilk kişi ben olurum” şeklindeki sözlerin hatırlatılması üzerine Musevi, “Irak toraklarını savunmak her bir Iraklının görevi. Televizyonunuz aracılığıyla bir kez daha söylüyorum; Irak toraklarına yönelik her bir işgal hareketi hakkında Bağdat hükumeti karar almalı. Yeni hükumet kurulur ve o zaman Iraklı gençlere bir çağrı yapılırsa eğer, nasıl ki IŞİD’e karşı Heşdi Şabi çatısı altında bir araya geldik, aynı şekilde işgalcilere karşı da namus ve onur gömleği giymeye, Irak topraklarını savunmaya hazırız” sözlerini sarfetti.

Hamid Musevi, “Fakat Irak hükumeti yabancı güçleri işgalci değil, kendi askeri güçlerine destek ve askeri eğitim veren müttefikler olarak görüyor” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Bugün siyasi taraflar olarak Irak hükumetine ABD’li muharip güçleri kovması için yetki verdik. Ancak onlar Irak’ta kalma ve hükumeti aşağılama konusunda ısrarcı olur ve anlaşmalarına sadık kalmazlarsa o zaman silaha sarılmak bizim için bir onurdur. Silah dediğim sadece bombalarımız değil, sezimiz ve tavrımız işgalcileri korkutabilecek en güçlü silahımızdır. Bu ister ABD, ister Türk işgalciler olsun ve isterse de sınırların ötesinden gelerek güzel topraklarımızın güvenliğimizi tehdit eden örgüt veya milisler olsun. Bu nedenle Irak topraklarına el koymak isteyen  ve kendi iradesini Irak hükumetine dayatan her güç karşısında biz tavrımızda ısrarcıyız.”

Ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesi ile Heşdi Şabi’nin de lağvedileceğini anlatan Şii lider, bunun dışında ne hükumet ne parlamento ne de hiç bir siyasi gücün bu örgütü dağıtamayacağını söyledi.

Heşdi Şabi konusundaki karar meciinin “Necef’te” olduğunu belirten Musevi, “İşgalci askerler çıktığında ve yerlerine yabancı şirketler, danışmanlar geldiğinde bir problem kalmaz. Tüm yabancı güçler Irak’tan çıkınca bu silahlı güçlerin de görevi biter. Ama hala yabancı güçler, ABD ve Türk güçleri hala varlığını koruyor” dedi. /Rudaw