Şii milislerden ABD'ye tehdit: Onları çekilmeye mecbur edeceğiz

Şii milislerden ABD'ye tehdit: Onları çekilmeye mecbur edeceğiz

Şii milis grubu Haşdi Şabi bileşenlerinden Esayib Ehlul Hak lideri Kays Xezali ve Hizbullah Tugayları (Ketayib Hizbullah) Irak’taki ABD güçleriyle ilgili tehditte bulundu.

Yaptığı açıklamada dün Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın çağrısıyla düzenlenen gösteriye değinen Xezali, Sadr’a teşekkür etti ve Iraklıların ABD güçlerinin ülkedeki varlığına tepki gösterdiğini savundu.

Dün Sadr’ın çağrısıyla Bağdat’ta Irak’taki yabancı güçlerin varlığı protesto edilmişti.

Xezali, “ABD güçleri çekilmezse, onları çekilmeye mecbur edeceğiz” şeklinde tehdit etti.

Diğer yandan Hizbullah Tugayları da ABD güçlerini Irak ve bölgeden çıkaracakları yönünde tehditte bulundu.

Açıklamada, “Milyonluk gösteri, Amerikalı aklıselim kişilerin, ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi için kendi yönetimlerine baskı yapmaları yönünde açık bir mesajdı” ifadesi kullanıldı.

Hizbullah Tugayları’nın açıklamasının devamında, “Amerika, Irak, bölge ve Batı Asya’nın tamamından çıkarılana kadar devrim sürecek” diye belirtti.

Şii Grupların ABD Karşıtı Girişimi

3 Ocak’ta ise ABD, Bağdat’ta düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis’i öldürmüştü.

Bunun üzerine Şii partilerin öncülüğünde Irak Parlamentosu’ndan, yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması için karar çıkarılmıştı.