Sınır kapısı krizi sürüyor: Mahsur kalan Rojavalılar için yeni gelişme

Kürdistan Bölgesi’nde mahsur kalan Rojavalıların geri dönebilmesi için yarın (Perşembe) Velid Sınır Kapısı’nın bir günlüğüne açılacağı bildirildi.

Sınır kapısı krizi sürüyor: Mahsur kalan Rojavalılar için yeni gelişme

Rojava ve Kürdistan Bölgesi arasında bulunan ve ticaret için kullanılan Velid Sınır Kapısı 19 Aralık’ta kapatılmıştı.

Derik ilçesine bağlı bulunan ve Semalka Sınır Kapısı’na 35 km uzaklıkta bulunan Velid Sınır Kapısı, 4 yıl önce çimento ve demir gibi inşaat malzemelerinin geçmesi için açılmıştı.

Peşhabur Sınır Kapısı Müdürü’nden açıklama

Peşhabur Sınır Kapısı Müdürü Şevket Berbıhari, yaptığı açıklamada Velid Sınır Kapısı’nın Kürdistan Bölgesi’nde mahsur kalan Rojavalıların geri dönebilmesi için yarın bir gün için açılacağını duyurdu.

İsimlerini kaydetmeleri gerekli

Berbıhari, Kürdistan Bölgesi’nde mahsur kalan Rojavalıların isimlerini Peşhabur Sınır Kapısı’nda kaydetmeleri gerektiğini, ardından bu kişilerin Velid Sınır Kapısı’ndan Rojava’ya geçiş yapabileceklerini aktardı.

Kapının sabah 08:00 ile akşam 16:00 saatleri arasında açık kalacağını bildiren Berbıhari, “Rojavalıların geri dönebilmesi için kapı sadece bir günlüğüne açık olacak” dedi.

Ne olmuştu?

15 Aralık 2021’de Devrimci Gençlik Hareketi’nin saldırısının akabinde, Semalka-Peşhabur Sınır Kapısı Kürdistan Bölgesi yetkililerince kapatılmış, geçişler ise durdurulmuştu.

Peşhabur’un yeniden faaliyet göstermesi için çeşitli girişimler başlatılsa da henüz bir sonuç alınabilmiş değil.

Peşhabur Sınır Kapısı Müdürü Şevket Berbıhari, yaklaşık 3 aydır Peşhabur-Semelka sınır kapısında çadır kuranların güvenlik güçlerine yönelik taşlı ve molotoflu saldırısından bazı güvenlik görevlilerin yaralandığını duyurmuştu:

“Yaklaşık 3 aydır PKK’nin kararı ile Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki Semelka Sınır Kapısında iki çadır kurulmuş ve günlük zorlama ile insanlar burada tutularak PKK’nin bayrak ve flamaları ile Kürdistan Bölgesi’ne karşı slogan atmaları teşvik ediliyor.”

Söz konusu grubun bir süredir Rojava tarafındaki sınır kapısında çadır eylemi yaptığı, Kürdistan Bölgesi’nde hayatını kaybettiğini belirttikleri PKK’lilerin cenazelerini istedikleri aktarılmıştı.

Rojavalılar kapının tekrar açılmasını istemişti

Peşhabur-Semelka sınır kapısı kapanmasından etkilenen Rojavalılar ise temel gıda maddelerinin tükendiğine dikkat çekerek kapının tekra kazakistaaçılmasını istediklerini belirtmişti.

5 parti, kriz için Mazlum Abdi ve ABD Temsilcisi ile görüşmüştü

Son olarak 31 Aralık 2021’de Demokratik Suriye Konseyi (MSD) bünyesindeki partiler, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Komutanı Mazlum Abdi ve ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı Matthew Pearl ile Rojava Özerk Yönetimi ve Kürdistan Bölgesi arasındaki sınır kapısı krizini görüşmek üzere bir araya gelmişti.

Bu partilerin Demokratik Birlik Partisi (PYD), Suriye'de Kürt Sol Partisi, Suriye Kürt Demokratik Sol Partisi, Suriye Kürt Demokrat Partisi (el-Partî), Kürdistan Demokratik Barış Partisi oldukları kamuoyuna aktarılmıştı. /Rudaw