Sırrı Sakık'tan ‘Meclis kapısında karşılarım’ diyen Cindoruk’a yanıt

Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay için "Meclis kapısında karşılarım" diyen Meclis eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk’a, 1994 yılında “2 Mart darbesi olarak” bilinen süreçte tutuklanan DEP milletvekillerini hatırlatarak, “Bizi de aynı kapıdan polislere teslim etmiştiniz” dedi.

Sırrı Sakık'tan ‘Meclis kapısında karşılarım’ diyen Cindoruk’a yanıt

Milletvekili seçildiği için serbest bırakılması beklenen Can Atalay’ın bırakılmanası hakkında Sözcü gazetesine konuşan Cindoruk, "Seçilmiş bir milletvekili mahpus olamaz, derhal serbest bırakılmalı. YSK adaylığını kabul etmiş, halk da oy verip seçmiş. Aldığı mazbata tahliye kararı yerine geçer. Ben TBMM Başkanı olsam kendisini Meclis'in giriş kapısında karşılarım” dedi.

Sırrı Sakık da Cindoruk’un sözlerini alıntıladı ve aralarında kendisinin de olduğu DEP milletvekillerinin Meclis’ten alınarak tutuklandığı süreci hatırlatarak, "2 Mart 1994’te bizi de aynı kapıdan polislere teslim etmiştiniz” dedi.

1994 yılının Mart ayında DEP milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı. Bunun hemen ardından milletvekilleri Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Mahmut Alınak ve Selim Sadak, Meclis'ten alınarak cezaevine konuldu. Tutuklanan DEP'liler yaklaşık 10 yıl hapis yattı.