SOHR: Türkiye, Suriyeli paralı askeri Libya’dan çekti

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) dün yayınladığı raporda, 140 militandan oluşan Türkiye destekli bir grup paralı askerin önceki gün Suriye’ye döndüğünü bildirdi.

SOHR: Türkiye, Suriyeli paralı askeri Libya’dan çekti
Türkiye, daha önce olduğu gibi, onlarca Suriyeli paralı askeri Libya’dan geri çekti ve yerlerine yeni bir grup paralı askeri göndermedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Libya’daki Türk güçlerini ‘yabancı güç olarak nitelenmemesi gerektiğini aksine onların istikrar gücü olduklarını’ söyledi.
 
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) dün yayınladığı raporda, 140 militandan oluşan Türkiye destekli bir grup paralı askerin önceki gün Suriye’ye döndüğünü bildirdi. Libya-Suriye arasındaki gidiş gelişlerin son 15 gündür durduğu belirtilen raporda, dönen paralı askerlerin Sultan Murat Tugayı, Hamza Tümeni ve Türkiye destekli diğer gruplara mensup olduğu aktarıldı. Gözlemevi, Libya’dan dönen yeni grubun Suriye’nin kuzeydoğusuna ulaştığını ve onların yerine Libya topraklarına yeni bir grup gönderilmediğini belirterek, 7 bin paralı askerden 2 binine Suriye’ye dönüş talimatı verildiğini kaydetti.
 
“Diğer ülkelerden getirilen paralı askerlerle aynı seviyede tutulamaz”
 
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Rusya ve Türkiye paralı askerlerini geciktirmeden çekmeli” sözlerine yanıt veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ülkesinin Libya’daki askeri varlığının bir “istikrar gücü” olduğunu ifade etti. Kalın, “Bazen müttefiklerimiz bu meseleyi (Türkiye’nin Libya’daki askeri varlığını) sanki Libya'daki asıl sorun Türk varlığıymış gibi gündeme getiriyorlar... Durum öyle değil… Biz orada istikrar gücü olarak ve Libya halkına destek vermek için bulunuyoruz. Askerlerimiz Libya hükümeti ile anlaşma uyarınca orada bulunuyor… Bu nedenle onlar (Türk askerleri) diğer ülkelerden getirilen paralı askerlerle aynı seviyede tutulamaz” dedi.
 
Batılı ülkelerin Rus paramiliter Wagner grubunun Libya’dan çekilmesi için gösterdiği çabaları sorgulayan Kalın, “Orada Wagner var. Rus paralı askerler orada. Avrupalı dostlarımız ve müttefiklerinin buna karşılık ne yaptıklarını bilmiyorum. Bu durumu gerçekten Rusya ile konuşuyorlar mı? Wagner'i Libya'dan çıkarmak için gerçekten ciddi ve uyumlu bir çaba gösteriyorlar mı?” sorularını dile getirdi.
 
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Fransa’nın Türkiye’den Libya'daki askerlerini çekme talebinde bulunmasını ‘skandal’ olarak niteledi. Çelik, Türk güçlerinin meşru hükümetin talebi üzerine eğitim için Libya’da olduğunu söyledi.
 
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ülkesinin Libya’da ‘bir yabancı güç olmadığını’ belirterek, iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar doğrultusunda orada askeri eğitim, yardım ve danışmanlık faaliyetleri icra ettiklerini ifade etti.
 
Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, “Biz sadece kendi güvenliğimiz için değil, dost ve kardeş ülkelerin barış, huzur ve güvenliği için de mücadele etmekteyiz” dedi.
 
Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Pazar günü yaptığı açıklamada, Libya hükümeti ve sahadaki ‘devrimci güçlerin’ Yüksek Mahkeme’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Libya’nın eski Başbakanı Faiz es-Serrac arasında askeri ve güvenlik işbirliğini öngören ve Akdeniz’de deniz yetki alanlarını belirleyen anlaşmaya yönelik hiçbir itirazın kabul edilmesine izin vermeyeceği noktasında Türkiye’ye güvence verdi. (Şarkul Avsat)