Suriye askeri sevkiyata hız verdi; Türkiye'nin tavrı ne olacak?
Suriye ordusu İdlib’e ağır silahlarla eşliğinde asker sevkiyatına hız verdi. Bu durum bölgede yaşayan insanların bir kısmı göç hazırlığına yöneltti. Suriyeli emekli general de Şam ve Moskova’nın İdlib’i kontrol etmeye kararlı olduğunu söyledi.6
Rus savaş uçaklarının, Suriye hükumeti güçleri ve İranlı milisleri ile birlikte son günlerde İdlib çatışmasızlık bölgelerini havadan ve karadan yoğun bir şekilde bombardımana tabi tuttukları bir dönemde Suriye ordusunun bölgeye ağır silahlar eşliğinde asker sevkiyatı yapması dikkat çekti.
Yerel ajans ve haber sitelerinde, görüntüleri yayınlanan Suriye hükümet güçlerinin ülkenin İdlib vilayetine doğru hareket ettiği görülüyor.
Bölgedeki gözlemciler, hükumet güçlerinin Cebel el-Zawiya bölgesini kontrol etmek için hazırlık yaptığı bilgisini paylaştı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de savaş uçaklarının, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında geçtiğimiz çarşamba günü gerçekleşen zirve öncesinde verdikleri beş günlük aranın ardından hava saldırılarına yeniden başladığını aktardı.
Rûdaw bültenine Şam’dan bağlanan Suriyeli emekli negeral ve askeri uzman Turki el Hassan, Rusya ve Suriye hükumetlerinin İdlib’i kontrol etme konusunda karara vardıklarını söyledi.
Turki el-Hassan, “İdlib'i kurtarmak için Rusya ile Suriye karar aldı. Bu kurtarma planı da iki ihtimalli olacaktır. İlk ihtimal ki bu en iyi yoldru; tüm diğer vilayetlerde olduğu gibi buraların da anlaşma yolu ile Şam’ın kontrolü altına girmesidir. Bu belki de İdlib'de gerçekleşebilir. Erdoğan ile Putin arasında 5 Mart 2020’de bir anlaşma yapılmıştı. Anlaşmanın aşama aşama uygulanması ve Türkiye'nin bölgeden adım adım çekilmesi konusunda. Bunun aşama aşama uygulanacağını düşünüyorum” yorumunu yaptı.
Türkiye'nin “yabancı grupları Suriye'nin kuzeyinden çekeceğini” dile getiren Turki el-Hassan şunları ekledi:
"Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Mart 2020’de Moskova’da varılan anlaşmayı şu ana kadar uygulamadı. Bu nedenle 2 temel görevin yerine getirilmesi bekleniyor. Birincisi, terör gruplarını diğerlerinden ayırmak ve yabancı grupları Suriye'nin kuzeyinden çıkarmak. İkincisi ise Halep ile Lazkiye arasındaki M4 yolu başta olmak üzere bölgeden geri çekilmeleri ve buraların teslim edilmesi. Ama sürekli duymamazlık yapıp bunu yapmaktan uzak durdular.
Rûdaw, İdlib'deki yerel kaynaklar ile bölgedeki durumu öğrenmek için temasa geçti. Güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Cebel el-Zawiye halkının göç etmek için araç ve eşyalarını hazırladığını söyledi.
Kaynaklar, Suriye hükümet güçlerinin ilçeye yakın olduğuna dair genel bir his olduğu için ilçedeki pazarlar tamamen durmuş vaziyette olduğu bilgisini verdi.
Türkiye uyardı
Bu gelişmeler yaşanırken bölgede garantör ülkelerden biri olan Türkiye’nin İdlib’deki gözlem noktalarından çekileceğine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.
Rus savaş uçakları geçtiğimiz dönemde özellikle Efrin çevresinde TSK unsurlarının konuşlandığı bölgelere yakın yerleri bombalamıştı.
Ancak Türkiye yine de İdlib’de yaşanan gelişmeler hakkında uyarılarını sürdürüyor.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bugün partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “İdlib'de ortaya çıkan gerginlik yeni göç dalgaları ve insani trajediler üretecektir” açıklamasını yaptı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün Moskova’da yaptığı açıklamada, "Terörist grupların İdlib'ten çıkarılması gerekiyor" demişti. (Kaynak/Rudaw)