Suriye rejiminin Rojava’ya yönelik Araplaştırma planı belgelendi

Suriye rejiminin Rojava’ya yönelik Araplaştırma planı belgelendi

Merkezi Washington’da bulunan bir araştırma merkezi, Şam yönetiminin Rojava’ya yönelik “Araplaştırma” politikalarına dair onlarca sayfalık sızdırılan istihbarat belgelerine ulaştığını savundu.

Suriye Adalet ve Sorumluluk Merkezi adlı araştırma kuruluşu, Suriye hükümetinin Kürtlere yönelik “Araplaştırma” politikaları kapsamında “sindirme, saldırı ve yok etme” planlarını işleyen belgelere ulaştıklarını duyurdu.

Rûdaw’a konuşan Suriye Adalet ve Sorumluluk Merkezi Başkanı Muhammed Abdullah, Suriye hükümetinin sistematik bir şekilde Kürtleri sindirmeye çalıştığını ifade ederek, “Zorla gelip Kürtlere musallat oluyorlar. Her hangi bir suç işlediklerinden dolayı değil sadece Kürt oldukları için ellerindeki bütün hakları almayı amaçlıyorlar. Yayımladığımız belgelerde üzücü bir diğer husus da, dört sayfada işlenen, sistematik bir şekilde Kürtlere karşı saldırı, dağıtma ve yok etme planlarını içeriyor. Kürtleri başta ekonomik olmak üzere her açıdan hezimete uğratmayı amaçlayan planlar bulunuyor” dedi.

"Hükümetin İmzasının Olduğu Bir Belgeyi İlk Defa Görüyoruz"

Merkezi ABD’de bulunan araştırma merkezi, ellerindeki belgelerin önemli bölümlerini Birleşmiş Milletler ve Avrupa’daki örgütlerle paylaşmaya hazırlanıyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan siyasi gözlemci Hana Grek ise, “Belgeler oldukça önemli. Aslında Suriye yönetimindekilerin en ufak detayına kadar bu plandan haberleri olduğunu biliyoruz. Ama ilk defa hükümetin imzasının bulunduğu bir belgiyi görüyoruz. Söz konusu belgeler bu konuda çıkan bilgileri doğrular nitelikte. İşlenmiş suçlara karşı delil olarak kullanılabilir. Belgelerin orijinallerini Birleşmiş Milletler ve Avrupa mahkemelerine ulaştırılması için çalışacağız. Belgeler aynı zamanda Kürtlere ait el konulan mülk ve taşınmazların ileride iadesi için kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

"Herkesin Bu Planları Görmesini İstiyoruz"

Suriye Adalet ve Sorumluluk Merkezi’ne göre, sızdırılan belgelerde “Araplaştırma” politikaları çerçevesinde el konulan Kürtlere ait ev ve arsaların bilgileri de bulunuyor. Araştırma merkezinin eline geçen belgelerin Suriye yönetiminin Kürtlere karşı uyguladığı zorba ve sindirme politikalarının gün yüzüne çıkarmasına yardımcı oluyor.

Merkez Başkanı Muhammed Abdullah, “Herkesin bu şekilde Suriye hükümetinin Kürtlere karşı uyguladığı politikaları görmesini umuyoruz. Aynı zamanda bu tür uygulamaların savaştan sonra bir daha tekrarlanmamasını da umuyoruz. Birçok yazılı belgenin üzerinde kendi imzaları bulunuyor bu konuda oldukça önemli” dedi.

Suriye’de iktidar geçmişten beri farklı politikalarla Kürtleri sindirerek kontrol altında tutmaya çalıştı. Sosyal ve etnik hakları ellerinden alınarak yüz binlercesi Suriye vatandaşlığından çıkarıldı, binlercesi de yıllarca hapishanelerde tutuldu.