Suriyeli Uzman: Kürtler, Afrin'e gelişmiş silahlar taşıyorlar

Suriyeli bir askeri analist, Suriye'deki Kürt güçlerinin, Türkiye Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) ve Türkiye'nin desteklediği örgütlere saldırarak Afrin'den püskürtmek için Afrin'e silah sevkiyatı yapmaya çalıştıklarını ileri sürdü.

Suriyeli Uzman: Kürtler, Afrin'e gelişmiş silahlar taşıyorlar

Suriyeli bir askeri analist, Suriye'deki Kürt güçlerinin, Türkiye Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) ve Türkiye'nin desteklediği örgütlere saldırarak Afrin'den püskürtmek için Afrin'e silah sevkiyatı yapmaya çalıştıklarını ileri sürdü.

Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) Afrin'e askeri mühimmat taşımaya çalıştıklarını ve bunu başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getiren analist kimliğinin gizli kalması kaydıyla Kurdpress'e yaptığı açıklamada, "Son bir kaç ayda, Kürt güçleri Türkiye destekli örgütlere karşı bugüne kadar hiç olmadığı kadar yüksek oranda güdümlü füze kullanmaya başladılar. Bu bile başlı başına Kürtlerin Afrin'e, Türk destekli güçlere karşı kullanmak üzere, nasıl başarılı bir şekilde gelişmiş silahlar naklettiklerini kanıtlıyor." şeklinde konuştu.

Şam'ın Suriye'nin kuzeydoğusunun Demokratik Suriye Güçleri'nden (DSG) temizlenmesi gerektiğini savunduğunu dile getiren analist, geçtiğimiz ay Suriye Savunma Bakanı'nın gerektiğinde bölgenin zorla ele geçirileceği söylemine atıfta bulunarak, "Ancak, diyaloğun şu anda her iki taraf için de öncelik olduğunu düşünüyorum. Askerlerle konuştuğumda Suriye Ordusu'nun artık İdlib konusunda daha fazla endişe duyduklarını dinliyorum. Buna mukabil Kürt güçleri ise daha fazla Afrin konusunda endişeliler." dedi.

Türkiye'nin Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgelerine saldırmaya niyeti olduğunu doğrulayan analist, ancak Ankara’nın bunu yalnızca Washington’dan gelen yeşil ışıkla yapabileceğini vurguladı ve "Şimdilik Trump yönetiminin herhangi bir Türk saldırısına karşı göründüğünü” vurguladı ve İdlib'teki son askeri durum ile ilgili şunları dile getirdi:

"İdlib şu anda bir Rus-Türk erteleme anlaşması kapsamında bulunuyor. İdlib'te 12'den fazla Türk gözlem üssü kuruldu. Bunun yanısıra 15-20 civarında silahlı güçlerden arındırılmış bölgeler de kuruldu. Türk askerleri İdlib çevresinde devriyeler de düzenliyorlar. İdlib hala El-Kaide üyesi Heyet Tahrir El Şam (HTS) tarafından kontrol ediliyor ve Türkiye bunu değiştirmek için hiçbir şey yapmıyor, El-Kaide bağlantılı gruplar, İdlib'de Türk ordusunun gözünde büyük özgürlüğe sahipler. Rusya ve Türkiye arasındaki anlaşma nedeniyle Suriye Ordusu bu bölgeye saldırı düzenleyemiyor. Ancak bu durum yakın gelecekte kesinlikle değişecektir. Bu yıl olmazsa bile gelecek yıl kesinlikle İdlib'de El Kaide'ye karşı askeri bir operasyon düzenlenecektir."

Rojava özerk yönetimi yetkilileri ve DSG komutanları geçtiğimiz günlerde  yaptıkları açıklamalarda, IŞİD'in yenilgiye uğratılmasının ardından hedeflerinin Afrin'i özgürleştirmek olduğunu ve bu konuda zamanı geldiğinde TSK ve Türk destekli güçlere karşı operasyon başlatacaklarını duyurmuşlardı.

Türkiye Afrin'in köylerini bombalıyor

Bölgeden alınan bilgilere göre, Türk ordusu, Afrin’in Şêrawa ilçesine bağlı Soxanekê, Bênê, Aqîbê ve Tinibê köyleri ile Şera ilçesinin Şiwarqa köyünü ağır silahlarla bombalıyor.