Suudi Arabistan'dan Efrin'deki depremzedelere yardım

Suudi Arabistan’dan gelen yardım konvoyu Maraş merkezli depremlerden en çok tekilenen Rojava’nınEfrin kentine bağlı Cinderes ilçesine geçti.

Suudi Arabistan'dan Efrin'deki depremzedelere yardım

Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem 10 ilde büyük bir felaket ve  yıkıma yol açarken Rojava ile Suriye’de de depremin etkisi büyük oldu.

Suriye ve Rojava’da 4 bine yakın insan hayatını kaybederken yüzlerce kişi hala enkazların altında ve binlerce kişi ise mağdur oldu. Efrin’in Cinderes ilçesi yıkımdan en çok etkilenen bölge oldu.

Suudi Arabistan’a ait 11 TIR’dan oluşan yardım konvoyu ise Suriye-Türkiye arasındaki Bab El Hava Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Hamam Kapısı’ndan boşaltılarak  Efrin’in Cinderes ilçesindeki depremzedelere ulaştırılıyor.

Suudi Arabistan yardım konvoyunun sorumlusu Yasir el Terraf ilaç, gıda, temel ihtiyçalardan oluşan 11 tırlık konvoyun Hamam Kapısı’nda yüklerini boşaltığını söyledi. 

Yasir el Terraf “Bu yardımlar iki gün önce Gaziantep’e 6 uçakla ulaştırılan yardımlar. Allah’ın izniyle bu yardımları Efrin ve İdlib’deki depremzedelere dağıtacağız. Önümüzdeki süreçte Suudi Arabistan hükümetinin Efrin ile İdlib’e ilişkin yardım ve projeleri devam edecek” dedi.

Barzani Yardım Vakfı’na ait yardım konvoyu önceki gün Türkiye-Suriye arasındaki Bab El Selam Kapısı’ndan Efrin Cinderes’e ulaşan ilk konvoy oldu.

 Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ait doctor ve ilaçlar Suriye’deki deprem bölgelerine gönderildi.

WHO Ortadoğu  Bölge Yöneticilerinden Ahemd el-Mandheri "Bu dönemde dprem kurtarma ve yardım kampanyalarına katıldık. Sağlık bakanlığı ve ilgili kurumlar ile işbirliği halinde yaşanan zararı tespit etmeye ve ihtiyaçları belirlemeye çalışıyoruz.  Olumlu inisiyatifler var. daha çok yardım alacağımız konusunda umutluyuz” dedi.

Suriye hükümeti, WHO’nun deprem bölgelerine 35 ton yardım gönderdiğini açıkladı.

WHO Başkanı  Tedros Adhanom 30 ton temel ihtiyaç ve tıbbi malzemenin daha Suriye’ye ulaştırılacağını açıkladı. Ancak depremde en büyük yarayı alan Efrin ve İdlib söz konusu uluslararası yardımlardan pay alamadı. /Rudaw