Tarihi Babür Camisi Hindu tapınağına çevrildi

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Ayodhya kentinde 1992'de Hindu milliyetçileri tarafından yıkılan Babrü Camisi'nin yerine inşa edilen "Ram Janmabhoomi Mandir" Hindu tapınağının açılışını yaptı.

Tarihi Babür Camisi Hindu tapınağına çevrildi

Aşırı sağcı, popülist politikalarıyla öne çıkan Modi, yaklaşan genel seçimde vaatlerinden biri olan caminin tapınağa çevrilmesi için taraftarlarına verdiği sözü böylece tuttu.

Hindistan Başbakanı Nerandra Modi, tarihi Babür Camisi'nin (Babri Masjid) yerine inşa edilen Hindu tapınağının açılışını görkemli bir tören ve ayinle gerçekleştirdi.

Ağustos 2020'de temel atma törenine de katılan Başbakan, mabedin içerisine 40 kilo ağırlığında gümüş bir tuğla koymuştu. Seçim kampanyasının en büyük vaatlerinden biri olan tapınak sayesinde Modi bir rekora imza atmak ve göreve üçüncü defa seçilmeyi hedefliyor.

Modi, Ayodha kentinde düzenlenen törene geleneksel kıyafetleriyle katılırken aralarında siyasetçiler ve film yıldızlarının da bulunduğu yaklaşık 7 bin kişi, törende yer aldı.

Tapınağın açılışı nedeniyle Ayodhya kentinin yer aldığı Uttar Pradeş eyaletinde "resmi tatil" ilan edildi.

Ülkenin başkenti Yeni Delhi'de de devlet okulları tatil edilirken memurlara yarım gün izin verildi.

Babrü Camisi davası

Aşırılıkçı Hinduların 32 yıl önce yıktığı Babrü Camisi'nin arsasına Hindu tapınağı inşa etme planları nedeniyle Müslümanlar ile Hindular arasında anlaşmazlık uzun zaman sürmüştü.

Yıllar süren davaların ardından Hindistan Yüksek Mahkemesi, Müslümanlar ile Hindular arasında süren Babrü Camisi arazisiyle ilgili davayı, 9 Kasım 2019'da sonuçlandırarak Hindular lehine karar vermişti.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, söz konusu tarihte arazinin Hindu tapınağına ayrılması kararı almıştı. Kararda, arazinin tapınak inşası için mütevelli heyetine verileceği, Müslümanlara da Ayodhya'da 2 hektarlık arazi tahsis edileceği belirtilmişti.

Hindular tarihi Babrü Camisi'ni Aralık 1992'de yıkmıştı

Uttar Pradeş eyaletinde yer alan tarihi Ayodhya şehrinde, geçmişte Babrü Camisi'nin bulunduğu alan, uzun yıllardır Hindularla Müslümanlar arasında tartışma konusu olmuştu.

Aşırılıkçı Hindular, Müslümanların 16. yüzyılda Hindu Kral Rama adına yapılan tapınağı yıktıklarını ve yerine cami inşa ettiklerini öne sürüyor.

Aşırılıkçı Hindular, Aralık 1992'de Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilen Babrü Camisi'ni yıkmıştı.

Caminin yıkılması, ülke çapında 2 bin civarında kişinin ölümüyle sonuçlanan ayaklanmalara neden olmuştu.

Hindistan'da Müslümanlar, söz konusu alana yeniden bir cami, Hindular ise tanrı kabul ettikleri Kral Rama'nın burada doğduğunu savunarak tapınak inşa edilmesini istiyordu.