TGS Başkanı: Operasyonlar gazeteciliği kriminalize etmeye yönelik

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, bugün gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Durmuş, “Tam da ‘Sansür Yasası’nın çıktığı, dönemde bu baskıların daha da artacağını ve gazetecilik faaliyetlerini bitirmeye yönelik bir hamleye dönüşeceğini düşünüyoruz” dedi.

TGS Başkanı: Operasyonlar gazeteciliği kriminalize etmeye yönelik

Ankara merkezli dokuz ilde düzenlenen ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar ve Ceylan Şahinli ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer’in de aralarında olduğu 11 gazeteci gözaltına alınmıştı.

“Bir meslektaşımız iki aylık bebeği olmasına rağmen şu an gözaltında”

Rûdaw’a konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Gazetecilere yönelik Ankara merkezli bir operasyon yapıldı ve 11 meslektaşımız gözaltına alındı. Telefonla çağırılsalar dahi ifade vermeye gelebilecek meslektaşlarımızın evlerine sabaha karşı girildi, meslektaşlarımız ters kelepçeyle gözaltına alındı hatta bir meslektaşımız iki aylık bebeği olmasına rağmen şu an gözaltında tutulmaya devam ediyor” dedi.

“Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın”

“Bu operasyonlar, gazeteciliği kriminalize etmeye yönelik operasyonlardır” diyen Durmuş, şunları kaydetti:

“Tam da ‘Sansür Yasası’nın çıktığı, Türkiye’de habere erişimin engellenmeye çalışıldığı bir dönemde 11 meslektaşımızın eş zamanlı olarak gözaltına alınması önümüzdeki dönemde bu baskıların daha da artacağını ve gazetecilik faaliyetlerini bitirmeye yönelik bir hamleye dönüşeceğini düşünüyoruz. Her ne kadar ‘terör’le ilişkilendirilseler de böyle suçlamaların içerisinde gösterilseler de meslektaşlarımız uzun yıllardır bu işi yapan, Türkiye’nin kanunlarına uygun şekilde kurulmuş ve yıllardır faaliyetlerini yürüten Mezopotamya Haber Ajansı’nın ve Jin News Haber Ajansı’nın çalışanlarıdır. Dolayısıyla böyle ilişkilendirmeler asla kabul edilemez. Bu, basın özgürlüğüne ağır bir darbedir ve göz altına alınan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz ve onları sabahın altısında insan haklarına aykırı bir biçimde göz altına alan, onlara böyle bir muamele yapan polisler hakkında da işlem yapılmasını istiyoruz. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın.”

“Gazetecilerin gözaltına alınması, muhalif basını susturmanın bir parçası!”

Öte yandan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, düzenlediği basın toplantısında, "Bu sabah gözaltına alınan gazetecilere silah doğrultulmuş, ters kelepçe takılmış, yere yatırılmış, işkence edilmiş, 'sansür yasası'nın yürürlüğe girmesinden hemen sonra gerçekleşen bu operasyon tesadüf değildir. Muhalif basını ve toplumu susturmanın bir parçasıdır" dedi.