TİP, TKP ve EMEP’ten HAMAS’a destek!

HAMAS’ın İsrail’e yönelik “Aksa Tufanı” adıyla başlattığı operasyon sonrası TİP, TKP ve EMEP operasyonu yapan HAMAS’a destek açıklamasında bulundu.

TİP, TKP ve EMEP’ten HAMAS’a destek!

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı saldırının ardından Türkiye’den siyasetçiler ve siyasi partilerden açıklamalar geldi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) de HAMAS’ın İsrail’e “Aksa Tufanı” adlı operasyon başlatmasının ardından açıklamalarda bulundu.

TİP, X üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Filistin'in halkının ve kendini savunma hakkının yanındayız. Barış yerine savaşı tercih eden tarafın siyonistler olduğunu biliyoruz. Öte yandan savaş koşullarında dahi sivillerin hedef alınmasını, işkence edilmesini, çocukların esir alınmasını hiçbir şartta kabul edilemez buluyoruz."

Türkiye Komünist Partisi (TKP) de İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin yaptığı açıklamada HAMAS’a destek sundu.

TKP, resmi X hesabı üzerinde yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"İsrail işgalden ve saldırganlıktan tamamen vazgeçmediği sürece Filistin halkının eylemleri meşrudur. Filistin devleti kurulmadan barış olmaz. Filistin halkının yanındayız."

EMEK Partisi (EMEP) Başkanı Selma Gürkan da X hesabı üzerinden İsrail’e karşı saldırı başlatan HAMAS’ın ismini anmayıp “İsrail siyonizmi yıllardır Filistin halkının en meşru haklarına bile saldırganlıkla cevap vermiş, Filistin ve İsrail meselesi emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin bölgede siyasi güç olma emellerinin zemini olmuştur” açıklaması yaptı.

Öte yandan SOL Parti de konuya dair yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bugün Filistinlilerin işgal edilen evlerinden başlayarak İsrail topraklarına sıçramış olan savaşın asıl sorumlusu yine Siyonizm ve destekçisi Amerikan emperyalizmidir.

Bir daha iki ülke halkının da hedef olmaması için korsan İsrail devletinin yenilgiye uğratılması, emperyalizmin ve ürünü siyonizmin bölgemizden def edilmesi gerekir.

Bölgede barışın sağlanabilmesi için İsrail işgal ettiği Filistin topraklarından çıkmalı, Filistin halkının bağımsızlık iradesi temelinde bir çözüme odaklanılmalıdır.”

Ne olmuştu?

HAMAS'ın (İslami Direniş Hareketi-Harakat al-Muqawama al-İslamiya) askeri kanadı Kassam Tugayları, dün sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlattığını açıklamıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığını duyurmuştu.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı daha önce İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 232 kişinin hayatını kaybettiğini, 1697 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail basınında da Hamas'ın saldırılarında şu ana kadar 300 İsraillinin öldüğü, ülke genelinde yaralı sayısının 1590'a yükseldiği duyurulmuştu.