TSK-PKK çatışması Duhok'ta turizmi de vurdu
TSK ile PKK arasındaki çatışmalar nedeniyle Duhok’taki turistik mekanlar bu yıl hiç ziyaretçi ağırlayamadı. Bölgedeki turistik projelere yatırım yapan vatandaşlar ise bu durumda büyük zarara uğradıklarını belirtiyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) son iki yıldır Duhok’taki sınır bölgelerinde PKK’ye karşı başlattığı kara operasyonları ve yaşanan çatışmalar, bölgedeki turizmi de olumsuz etkiliyor.
Son olarak 23 Nisan’da Amedi ilçesi kırsalındaki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde başlatılan “Pençe-Şimşek” ve “Pençe-Yıldırım” operasyonları kapsamında gerçekleşen bombardıman ve çatışmalar nedeniyle turistik mekanlar misafir ağırlayamıyor.
Batifa kasabasına bağlı Rewani köyünde, Habur nehri kıyısında 3 yıl önce 80 bin dolar karşılığında kiraladığı alanda turistler için dinlenme ve konaklama tesisi inşa eden Hacı Ubeyd, bu yıl kimse gelmeyince zarara uğradığını söyledi.
Rûdaw’a konuşan Hacı Ubeyd, “Geçtiğimiz yıllarda Irak ve bölgeden çok sayıda turist gelirdi. Bağdat’tan bile gelenler vardı. Hatta bazıları telefon ile rezervasyon yapardı, çünkü tesisimiz dolu olurdu her zaman. Ama bu yıl kimse gelmiyor. Türklerin bombardımanı nedeniyle turistler korkup gelemiyor” dedi.
Hacı Ubeyd, kiraladığı tesis için günlük 20 bin Irak Dinarı (13 dolar) ödemek zorunda olduğunu da kaydetti.
Batifa’daki Silava Sor (Kızıl Şelale) tesislerindeki mekanların sahipleri, turistleri bölgenin bombardıman tehdidi altında olmadığına inandıramadıklarını belirtiyor.
Jiyar Ebubekir, “Geçen yıl, önceki yıl aileler gelip 2 gün, 3 gün kalıyordu. Ancak bu yıl kimse gelmiyor. Geçtiğimiz günlerde Erbil’den, Süleymaniye’den bazı aileler geldi, geldikleri gün top sesi duydular, kalkıp burayı terk ettiler. Biz buranın yerlileri dahi bombardımanlar nedeniyle endişe duyarken turist nasıl gelsin?” diye konuştu.
Berwari Bala bölgesindeki Habur suyu kıyısında son üç yıl içerisinde turistler için yaklaşık 500 mekan açıldı. Mekan sahipleri, geçen yıl da buraların tıklık tıklım dolu olduğunu belirtti.