‘Türk gemileri Doğu Akdeniz’e girerse hedef alacağız’

‘Türk gemileri Doğu Akdeniz’e girerse hedef alacağız’

Bugün gözler Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılacak Libya Zirvesi’nde. Libya’daki iç savaşın tarafları olan Halife Hafter ile Trablus hükümetinin başkanı Sarraj’ın katılacağı zirveye, Türkiye’nin yanı sıra birçok bölgesel aktör katılacak.

Berlin’deki Libya Zirvesi öncesi konuşan Libya Temsilciler Meclisi üyelerinden İbrahim Abdullah El Zixîd, Türkiye ile Rusya arasında İdlib-Trablus pazarlığının olabileceğine dikkat çekti. Zixîd, Berlin’de yapılacak zirvenin de başarısız olacağını söyledi. Zixîd, Libya Ulusal Ordusu’nun, Türkiye’ye ait savaş gemilerinin Doğu Akdeniz hattına girmesi halinde hedef alacağı yönünde karar alındığını da ifade etti.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Zixîd, “Libya Ulusal Ordusu, ülkenin yaklaşık yüzde 80’ini özgürleştirdi. Şimdi de kalan yüzde 20’sini teröristlerden almak istiyor. Bu teröristler hem içeriden hem de dışarıdaki bazı güçlerden destek alıyor. İçeriden Serrac hükümetinden destek alıyor. Libya Merkez Bankası müdürü de onları destekliyor. Banka müdürü Libya’da sattığı petrolün gelirini bu teröristlere aktarıyor. Bu teröristler de Afrika, Türkiye ve Suriye’den geliyor. Suriyeli olanlar da Türkiye’ye bağlı olan güçlerdir. Bu gelir Libya halkınındır. Ancak onlara ulaşmıyor. Bu ve benzeri uygulamalar topraklarımızın işgalde kalmasını sağladı” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Libya’da bulunan enerji ve petrole “göz diktiğini” savunan Zixîd, “Erdoğan ve Serrac hükümeti bir ittifak geliştirmek istiyor. Serrac Libyalı olduğunu söylüyor ama annesi ve babası Türk’tür. Oluşturdukları hükümet meşru değildir. Tiyatrovari bir şekilde onu resmi göstermeye çalışıyorlar ancak parlamentoda onay almamış bir yapıdır. Erdoğan ve Serrac hükümetinin anlaşmasının bir geçerliliği yok. Libya Parlamentosu da bunu kabul etmedi. Parlamento olarak Serrac ile hükümetinde iç ve dış işleri bakanlarını yargılama kararı aldık. İşgalci bir gücü Libya topraklarına getirerek, ülkelerine ihanet ettikleri için yargılanacaklar” ifadelerini kullandı.

İdlib’deki cihatçı grupların Trablus’a taşındığını söyleyen Zixîd, “Türkiye’den geçtiğimiz günlerde iki sivil uçakla çeteleri gönderdiler. Her uçakta yaklaşık 180 kişi vardı. Onlardan bazıları güçlerimiz tarafından esir alındı. Hepsi de Suriye’den getirildiklerini itiraf etti. Bazıları da Trablus’un mahallelerine girdi. Halkın evini yağmalıyorlar. Bu yaklaşımı hiç kimse kabul etmez. Libya halkı onlara karşı savaşıp topraklarından çıkaracak” dedi.

Doğu Akdeniz hattının Libya için savunma hattı olduğuna dikkat çeken Zixîd, bu konuda Mısır ile bazı anlaşmalar yapacaklarını söyledi. Zixîd, Yunanistan ve Kıbrıs’la da görüşmelerinin olduğunu belirtti ve Libya Ulusal Ordusu’nun, Türkiye’ye ait savaş gemilerinin Doğu Akdeniz hattına girmesi halinde hedef alacağı yönünde karar alındığını da ifade etti.

Zixîd, Berlin’de gerçekleşecek Libya Zirvesi’ne ilişkin de şunları söyledi: 

“Berlin’deki görüşme başarısız bir girişimdir. BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selam bunu yapıyor. BM temsilciği öncülüğünde bunu yapıyor ancak Libya için olumsuz olacak. Libya için kongre diyordu, ancak olmadı, şimdi de Berlin toplantısı diyor. Bu toplantıda çıkacak kararların onaylaması için bazı kişileri seçmişler. Parlamentoda kimseyi davet etmemişler. Hafteri davet etmişler. Biz Hafter ile birlikte hareket ediyoruz. Nasıl Moskova’da kararlı davrandıysa Berlin’de de aynı kararları savunacak. Almanya Dışişleri Bakanı, Hafter’i davet etmeye geldiğinde bazı taleplerimizi söyledik. Birincisi Libya’nın özgürlüğü, ikincisi ise teröre karşı savaş oldu. Bu hem Libya halkının hem de parlamentosunun kararlarıdır. Libya’daki çete ve teröristleri silahlarını bıraktığında barış ve refah ortamı olur.”