Türkiye, Rojava ve Suriye'deki hedeflerine ulaşamadı
Suriye’de Esad'ın yönetimi bırakmasını hedefleyen Türkiye hükümetinin askeri ve siyasi hamleleri durumu giderek tersine çeviriyor. Ankara'nın hamleleri sonrası Esad, hem Kürtlerle hem Türkiye ile masaya oturma şansını yakaladı.
Suriye’de Esad'ın yönetimi bırakmasını hedefleyen Türkiye hükümetinin askeri ve siyasi hamleleri durumu giderek tersine çeviriyor. Ankara'nın hamleleri sonrası Esad, hem Kürtlerle hem Türkiye ile masaya oturma şansını yakaladı. Anayasa görüşmelerinin yapılacağı yeni süreçte PYD'nin de temsilcilerle toplantılarda yer alması kesinleşti.
DW Türkçe'nin haberine göre, Adana Mutabakatı’nın, Soçi’de zikredilmesiyle Türkiye ile Esad zorunlu olarak bir araya gelecek.
ABD ile birlikte Kürtlerin hakim olduğu bölgeler, Suriye rejiminin koruması altına girerken, Suriye’nin siyasi geleceğinde de Kürtler Esad’la masaya oturmak durumunda kalacak.
YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde giderek güçlenmesi ve Ankara’ya göre büyük bir silahlı güç haline gelmesi, Türkiye’ye hedef değiştirtti. Suriye savaşının başlangıcında Esad rejimini yıkmak için muhalif unsurları destekleyen Türkiye hükümetinin temel önceliği sınır güvenliğini korumak olarak değişti.
Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde 444 kilometrelik uzunluk ve 30 kilometrelik derinlikte güvenli bölge oluşturma hedefini Rusya kabul etmedi.
Soçi mutabakatı ile Türkiye’nin istediği 444 kilometrelik güvenli bölgenin kontrolüne izin verilmezken, Türkiye, "Barış Pınarı Harekatı" ile ele geçirdiği 120 kilometrelik alanın kontrolüne devam edecek.
Prof. İlhan Uzgel, Türkiye’nin 120 kilometrelik hattın kontrolünü Rusya’ya da teyit ettirdiğini belirterek, "Türkiye’nin tek kazancı bu oldu. Türkiye’nin amacı Irak sınırına kadar Kamışlı dahil 444 kilometreyi kontrol etmekti, onu başaramadı. Tersine 30 kilometrelik sınır Suriye rejimi ve Rusya tarafından boşaltılacak" diye konuştu.
Soçi mutabakatına göre YPG, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları tarafından Türkiye sınırının 30 kilometre ötesine 150 saat içinde taşınacak. YPG, ABD askerinin gidişiyle Esad yönetimine geçen Menbiç ve Tel Rıfat’tan da çıkarılacak.
Rusya uzmanı Aydın Sezer, Soçi Anlaşması için "PKK/YPG örgütüne yönelik bir alan kazanmak, kuşak oluşturmak açısından bakılıyorsa, kesinlikle bir başarıdır. Ancak 444 kilometrelik sahada en sağda Kamışlı hariç, Türkiye güvenliği sağlamayacak. Rejim, sınırı temizleyecek. Burada tek istisna barış pınarı sahasıyla alınan, 120 kilometre" dedi.
Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Vahap Coşkun da mutabakatta Türkiye’ye 10 kilometrelik derinlikte askeri varlık bulundurma hakkı verildiğini belirterek, "buna güvenli bölgeden ziyade güvenlik koridoru denebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Uzmanlar, Türkiye’nin son bir ayda yaptığı tüm hamlelerin Esad’a yaradığı görüşünde. Askeri açıdan kısmen başarılı bulanan hamlelerin Suriye bağlamında bakıldığında Esad’ı güçlendiren sonuçları oldu.
Sezer, "Harekatla resmen Esad’a alan kazandırdık. Bu da Esad açısından çok büyük kazanım. Hem alan aldı hem de Kürtlerle müzakere pozisyonuna sokuldu. Suriye’nin genel iç savaşıyla ilgili gelişmelere ve Türkiye’nin rolüne bakacak olursak burada ciddi anlamda bir kazanım olmadığı gibi Kürtleri Suriye sisteminin bir parçası yaptık” dedi.
Vahap Coşkun da benzer görüşte. "Türkiye'nin temel gayesi Esad rejiminin yıkılmasıydı ama son operasyon ve sonrasında yapılan mutabakatlar Esad rejimini daha da güçlendirdi" yorumunu yaptı.
Daha önce rejimin var olan güçleriyle Fırat’ın doğusuna gelmesi söz konusu olmadığını belirten Coşkun, Esad'ın askeri bir faaliyete geçmeden, Kobani ve Menbiç’e askerlerini getirdiğini ve kontrolü sağladığına dikkat çekti.
ABD korumasının gevşemesiyle de Suriye Demokratik Güçleri’nin elinin zayıfladığını belirten Coşkun, "Esad’a mecbur kaldılar. Son hamleler, Esad’ı askeri ve siyasi olarak çok güçlü bir pozisyona getirdi" dedi.
Soçi'de, Adana Mutabakatı'nın zikredilmesi Rusya’nın Türkiye’ye öteden beri telkin ettiği Esad’la resmi işbirliği için adım attığını göstermesi bakımından önemli bulunuyor.
Çarşamba günkü ortak basın toplantısında, Erdoğan varılan mutabakattan bahsederken, Putin'in Kürtlerle ilgili kurduğu cümleler dikkat çekti. Putin, "Suriye hükümeti ile Kürtler arasında geniş bir diyalog başlatılması gerekiyor. Suriye’nin kuzeydoğusunda yaşayan Kürtlerden bahsediyorum. Çok uluslu Suriye halkının vazgeçilmez bir parçası olan Kürt halkının hakları ancak bu şekilde korunabilir. Türkiye Cumhurbaşkanı ile Suriye’de siyasi sürecin ilerletilmesi çerçevesinde atılacak adımları da görüştük. Birleşmiş Milletler Anayasa Komitesi çerçevesinde bu adımları atacaktır" dedi.
Putin’in Anayasa Komitesi’ne atıf yapması akıllara "PYD/YPG temsilcileri yeni süreçte yer alacak mı sorusunu" getirdi.
Türkiye öteden beri Cenevre’deki Anayasa Komitesi’ne PYD temsilcilerinin katılımına itiraz etti ve bunu kabul ettirdi. Astana garantörleri olarak zikredilen Rusya, Türkiye ve İran, Aralık ayı sonunda Anayasa Komitesi’nin kurulduğunu açıkladı. 150 kişilik katılımcı listesinde Türkiye’nin itirazı üzerine YPG/PYD temsilcileri yer almadı.
Putin’in sözlerinin sahadaki gerçekleri yansıttığını söyleyen Sezer, "Bundan sonra ister Kürtler ister PKK/YPG diyelim Suriye yönetiminin bir parçası oldular. Anayasa Komitesi'nde seslerinin daha fazla çıkacak olması şaşırtıcı olmamalı" yorumunu yaptı.
Rusya’nın öteden beri Kürtlerle Şam arasında bir anlaşmayı savunduğunu ve Putin’in daha önce Kürtlerin belirli bir kültürel özerkliğe sahip olduğu bir modeli önerdiğini hatırlatan Coşkun, "Şu anda Putin’in savunduğu yine o, ama bunu gerçekleştirmenin en iyi yolunun Şam’la diyalog olduğunu söylüyor" dedi.
Haberin detayına buradan ulaşabilirsiniz