'Türkiye saldırıdan dört gün önce koordinatları Rusya'ya verdi'

'Türkiye saldırıdan dört gün önce koordinatları Rusya'ya verdi'

Rus ve Suriye hava kuvvetlerinin düzenlediği saldırılarda 33 Türk askerinin hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi sarsan saldırının üzerinden iki gün geçmesine rağmen kamuoyu önünde bir açıklama yapmamasına tepkiler artarken, Saray'a yakın kalemlerin, Erdoğan'ın o geceyi ne kadar 'hareketli' geçirdiğine dair yazılar medyada yer almaya başladı.

Hürriyet Gazetesi'nin AKP'li yazarı Abdülkadir Selvi, 29 Şubat tarihli yazısında, Erdoğan'ın o gece altı saat süren bir güvenlik zirvesi gerçekleştirdiğini yazdı. 

Rusya'nın, "Türk askerinin bulunduğu yere dair koordinatlar bize verilmedi" iddialarına yanıt da veren Selvi, koordinatların saldırıdan dört gün önce yani 27 Şubat'ta Rus tarafına iletildiğini savundu.

Altı saatlik güvenlik zirvesinden çıkan sonuçlarla ilgili, Selvi şu ifadeleri kaleme aldı:

"Toplantı sürerken, göçmenlerin Avrupa’ya geçişlerine engelin kaldırıldığı ilan edildi. Ancak mültecilerin Avrupa’ya geçişinin sadece 24 saatlik bir iş olduğu düşünülmesin. Çünkü dün sınır kapılarının olduğu yerlerde çalışmak üzere, kamu görevlilerine bir ay geçici görevlendirmeler yapıldı. Bu da göçmenlerin Avrupa’ya yolculuğunun en az bir ay süre için öngörüldüğünü ortaya koydu."

Rusya'ya koordinatların verildiğini kaydeden Selvi, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un, "Verilen koordinatlarda, terör örgütleriyle aynı bölgede bulunan ve hayatını kaybeden Türk askerlerinin bulunduğu yere ilişkin bilgiler yer almıyordu" ifadelerini hatırlattı ve ekledi:

"Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da aynı iddia yer alıyordu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Lavrov’u yalanlayarak 'Birliklerimizin bulunduğu yerler önceden Rusya’nın sahadaki yetkilileri ile koordine edilmesine rağmen bu
saldırı gerçekleştirilmiştir' dedi. Ruslarla koordinasyonun yürütüldüğü merkezde tutulan kayıtlar da Akar’ın ifadesini doğruluyor. Ruslar’a koordinatlar 4 gün önceden bildiriliyor. 23 Şubat günü saat 08.57’de birliklerimizin koordinatları bildiriliyor. 17 dakika sonra yani saat 09.14’te ise telefonla bilgiler teyid ediliyor. 33 şehit verdiğimiz 27 Şubat günü de telefonlar Ruslar iki kez atış yapılmaması için uyarıyor ancak rejim uçakları ambulansları dahi vuruyor."

Selvi'nin dikkat çektiği bir husus ise, Suriye savaş uçaklarının Rusya'ya bildirilen koordinatları vurarak 33 Türk askerinin hayatını kaybetmesine neden olduğu yönünde.

"Serakib ve Neyrab’ı kaybeden rejime ait bir filodan oluşan savaş uçağı, 15.00-17.00 arasında, Rusya’ya bildirilen koordinatları vurarak 33 askerimizin şehit olmasına neden oldu" diye yazan Selvi, şunları yazdı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İdlib sürecinin kritik aşamalarında görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Putin’e olan güven sarsıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Putin verdiği sözü tutuyor' dediği Rusya Devlet Başkanı, İdlib konusunda ikili oynamasıyla dikkat çekti. 'Putin İdlib sürecinde devlet başkanı değil, KGB başkanı gibi hareket ediyor' yorumu yapılıyor."