Türkiye siyasetinde ‘HDP’ye bakanlık verilebilir’ tartışması! 'Kime neyi veriyorsunuz'

CHP Milletvekili Tekin’in sorulan soru üzerine verdiği “HDP’ye bakanlık verilebilir” yanıtı tartışmalara neden oldu. Eleştiri ve tepkiler sonrası "Siyasi partiler demokratik düzenin ayrılmaz parçasıdır. Siyasi partiler arasında düşünce farklılığı olması da normal. Ama yasal olarak faaliyet gösteren partileri kafamıza göre lanetleyemeyiz, cüzzamlı muamelesi yapamayız. 7 milyona yakın vatandaşımız oy veriyorsa saygı duyacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye siyasetinde ‘HDP’ye bakanlık verilebilir’ tartışması! 'Kime neyi veriyorsunuz'

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin dün katıldığı TV100'ün "Pazar Siyaseti" adlı programda, "İktidar olursanız HDP'ye bakanlık verecek misiniz?" sorusuna yanıt olarak "Elbette HDP'ye bakanlık verilebilir" sözlerini sarf etti. 

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Tekin'e "İktidar olursanız HDP'ye bakanlık verecek misiniz?" diye soruldu.

Bu soruya karşılık olarak TBMM'de başkan vekillerinin her partiden seçildiğini belirten ve mevcut TBMM Başkanvekilinin HDP milletvekili olduğundan örnek veren Tekin, HDP'ye bakanlık vermemenin milli iradeye ters düştüğünü ifade etti.

Gürsel Tekin: Elbette HDP'ye bakanlık verilebilir, her partiye verilebilir

Tekin, "HDP'li başkana elimizi kaldırıyor muyuz? Buna genel başkanlar dahil. 'Sayın başkanım söz hakkı istiyorum' Şimdi bunu hak sayacaksınız ama bu ülkeyi yönetmek için bu kabul olmaz... O zaman seçime sokmayın kardeşim. Böyle bir şey olabilir mi? O zaman milli irade nerede kaldı. Bu seçmen yarın nasıl oy verecek kendi partisine. Elbette HDP'ye bakanlık verilebilir, her partiye verilebilir" diye konuştu.

AK Parti: Demirtaş’ı da ‘eş genel başkan’ yapın

Gürsel’in bu açıklaması üzerine Türkiye'deki siyasi partiler temsilcileri açıklamalarda bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, sosyal medya hesabından "Oldu olacak Demirtaş'ı ya da dün bu tweet'i atan Sezai Temelli'yi ‘eş genel başkan’ yapın da rahatlayın! Dün ‘KHK'lıların hepsini göreve iade edeceğiz’ dediniz, bugün ‘HDP'ye bakanlık verelim’ diyorsunuz. Yarını düşünemiyorum bile! Bence artık kendinize gelin! Bu ülke hepimizin…İyi geceler!" ifadelerini kullandı.

-

 

CHP'nin müttefiki İYİ Parti'li isimlerden Tekin'in açıklamalarına sert yanıt

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda Tekin'in açıklamalarını doğru bulmadığını söyledi.

Paylaşımında Ağıralioğlu, "İYİ Parti'nin hassasiyetlerine, Genel Başkanımızın "Terör örgütünün gölgesinin bile düştüğü yerde olmayız" beyanına, asgari ittifak hukukuna ve nezaketine rağmen, kime sordunuz da kime neyi veriyorsunuz?" dedi.

-

 

 

İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu da Ağıralioğlu'nun paylaşımını alıntılayarak "İYİ Parti'yi ve onun ilkelerini anlamayanlara karşı ders vermek gerekirse, geri durmayacağımız unutulmamalıdır. Herkes haddini ve hududunu bilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise "CHP'liler açıkladı. Gürsel Tekin, HDP'ye bakanlık verilebileceğini çekinmeden açıktan söylüyor. Gürsel, harbi cevap ver. Askerlerimiz mi PKK'li olacak, polisimiz mi PKK'li olacak? Hakim, savcılarımız mı PKK'li olacak? Eğitimleri Kandil'de mi yapılacak?" ifadelerini kullandı.

CHP’li Tekin’den yanıt: 'O dönem polisi PKK’ye mi verdiniz'

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise, Melih Gökçek'in paylaşımını alıntılayarak şu açıklamaları yaptı:

“Sayın Gökçek, bu ülkede HDP’liler bakan oldu. Onaylayan da Erdoğan‘dı. O dönem polisi PKK’ye mi verdiniz, hakim ve savcıları eğitime Kandil’e mi yolladınız? İşinize gelince öyle devir değişince böyle bir anlayış olmaz.

Türkiye’de anayasa var. Bu anayasaya göre hareket edilecek.”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise "Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Enerji, Milli Eğitim olabilir mi? Buna Gürsel Tekin ‘Kesinlikle olmaz’ diyecektir. Peki, bu bakanlıkları emanet etmeyi reddettiğin HDP’ye neden bakanlık vermeyi düşünüyorsunuz?" dedi.

Gürsel Tekin, daha sonra Özdağ’ı etiketleyerek şunları söyledi:

“Sn. Ümit Özdağ, partisini neye göre kurdu? Anayasa ve yasalara göre. Neye göre milletvekili oldu? Anayasa ve yasalara göre. Millet oyunu kullanır, milletvekili de olur, bakan da olur. HDP için de aynısı geçerlidir. Kimse anayasal, demokratik düzenin üstünde değildir.

Siyasi partiler demokratik düzenin ayrılmaz parçasıdır. Siyasi partiler arasında düşünce farklılığı olması da normal. Ama yasal olarak faaliyet gösteren partileri kafamıza göre lanetleyemeyiz, cüzzamlı muamelesi yapamayız. 7 milyona yakın vatandaşımız oy veriyorsa saygı duyacağız.

Bu ülkede esas olan anayasayı ve demokrasiyi savunmak. AKP’nin sabahtan akşama değişen fikirlerine göre birilerini önce övüp sonra gömemeyiz. Esad dün kardeşim, bugün düşman, yarın belli değil. HDP dün çözüm ortağı, bugün terörist. Böyle anlayış olmaz. Bizim ilkelerimiz var. İlkemiz nedir? Laik, demokratik, sosyal hukuk devletine sadakat. Bu ne demek? Kanun önünde eşitlik ilkesi var, masumiyet karinesi var, adil yargılanma hakkı var. Temel haklara saygı göstereceğiz. HDP yasal faaliyet gösteren partidir, AKP hangi hakka sahipse ona da sahiptir.

Terörist bir tanım değil, eğer mahkeme kararı yoksa hakaret ve iftira. Bugün HDP’li Nimetullah Erdoğmuş TBMM Başkanvekili. AKP milletvekilleri de, “Sayın Başkan” diyor, söz istiyor. Meclisi teröristler mi yönetiyor? Böyle saçma sapan bir mantık mı olur? Demokrasi, dinozor önünde fotoğraf çektirmekten biraz daha fazla şey istiyor. Demokrasi öyle bir nimettir ki 6 milyar dolarlık jelibon rezervinden kıymetlidir. O nimete sahip çıkmak, anayasa ve demokrasinin temel niteliklerine sahip çıkmakla mümkün.”