Türkiye, Suriye'ye girme planını bir kez daha düşünecek'

Türkiye, Suriye'ye girme planını bir kez daha düşünecek'

Hürriyet'in Ankara Temsilcisi Hande Fırat, "Suriye'ye girme planının bir süre ertelenebileceğini" yazdı. Fırat, "Yurt dışında değişen politikaların Ankara'yı düşünmeye sevk ettiğini" yazdı.

Türkiye’nin Suriye’de Güvenli Bölge’nin hayata geçirilmesine ilişkin Amerika Birleşik Devletleri’ne verdiği süre bugün sona erdi. Eylül ayının sonunu bekleyen Ankara’nın düzenlenecek harekatı yeniden gözden geçirebileceği konuşuluyor.

Hürriyet gazetesinin Ankara Temsilcisi Hande Fırat’a göre, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmesi bekleniyordu. Ancak yüz yüze veya telefonla herhangi bir görüşme yapılamaması da süreci etkiledi. Türkiye, 29 veya 30 Ekim’de Cenevre’de toplanacak Suriye Anayasa Komitesi sebebiyle de harekat planını yeniden değerlendirecek.

Fırat’a göre, harekatın ertelenme durumu olsa dahi Ankara’nın Güvenli Bölge planı, sınırın kapatılması ve kontrolün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin elinde olması yönündeki talepleri değişmeyecek. Öte yandan dün gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Pençe Harekatı’nın süreceğine yönelik açıklama yapılmış ve “Türkiye’nin, insani bir mesele olarak ele aldığı Suriyeli sığınmacıların evlerine bir an önce dönmelerini sağlayacak güvenli bölge projesinin hayata geçirilmesine ilişkin samimi gayretlerini daha ileri adımlarla güçlendireceği belirtilmiştir. Milli güvenliğin sağlanması için gereken iradeyi ortaya koymakta tereddüt edilmeyecektir. Irak’ın kuzeyinde PKK/KCK terör örgütüne karşı her iki ülkenin güvenliğini sağlamak üzere yürütülen Pençe operasyonlarının, teröristler bölgeden tamamen temizlenene kadar devam edeceği teyit edilmiştir” ifadeleri kullanılmıştı.