Türkiye'de, Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması geldi!
Türkiye'de koronavirüs salgını, hükümetin şeffaflık tartışmasına yol açan düşük veri paylaşımına karşın ağır bir tabloyu ortaya koyuyor.
Dünya genelinde salgın hızlanırken, Avrupa'da 20 binli günlük vaka sayılarından bahsediliyor. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı, 3 binin üzerinde günlük vaka sayısı açıklıyor.
İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde salgının yayılması sonrası yeni kısıtlamalar geldi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınına ilişkin yeni tedbirlerin ele alındığı Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası yeni kuralları duyurdu.
Buna göre, hafta sonu saat 10.00 ila 20.00 dışında sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.
Eğitim öğretim yıl sonuna kadar çevrimiçi sürdürülecek.
65 yaş üstüne uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması 20 yaş altına da uygulanacak.
Erdoğan, kısıtlamalara ilişkin şu bilgileri aktardı:
"Yine alışveriş merkezleri, marketler, restoranlar, berber ve kuaförler gibi işletmelerin çalışma süreleri saat 10.00 ile 20.00 arası olarak sınırlanacak. Sinemalar sektörün talebine de uygun şekilde yıl sonuna kadar kapalı kalacak. Restoran ve kafelerde sadece paket servis uygulamasına geçilecek. Kıraathanelerimizin faaliyetlerine bir süre ara verilecek. Tüm spor müsabakaları seyircisiz oynanmaya devam edilecek. Şehirlerimizin ana cadde ve meydanlarındaki sigara içme yasağı sürecek. İl kurulları bu sınırlamayı genişletebilecek. Kamu ve özel sektör işyerlerindeki esnek mesai düzeni uygulamasına hassasiyet gösterilecek. Tüm bu hususlarla ilgili ayrıntılar İçişleri Bakanlığımızın genelgesinde yer alacaktır. Hep beraber bu salgın musibetinin üstesinden gelerek sağlıklı ve huzurlu şekilde geleceğe bakacağız."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de, koronavirüs salgını nedeniyle bir grup yeni karar aldı.
Alınan kararlar nedeniyle İSMEK kurslarının açılışını ileri bir tarihe erteledi.
İBB’ye ait kültür merkezlerinin kapalı kalmasına ve tüm müzelerin yanı sıra spor tesislerin kapatılmasına karar verildi. Sahne sanatları da online olarak devam edecek.
9 Kasım'dan itibaren uzaktan, dönüşümlü çalışma yöntemine geçen İBB, yeni alınan kararlara ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Türkiye Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre ülkemizde salgının en yoğun yaşandığı kent İstanbul’dur. Buna göre vaka ve ölüm sayılarının yaklaşık yarısı İstanbul’da gerçekleşmektedir. Benzer bir veri İBB ve iştirakleri çalışanları açısından da geçerlidir. İlk resmi vakanın henüz ülkemize giriş yapmadığı şubat ayından, bugün gelinen noktaya kadar çalışanlarımızı ve vatandaşları korumak üzere aldığımız tüm tedbirlere rağmen İBB ve iştirak çalışanlarından yaklaşık 2000 personelimizin Covid 19 testleri pozitiftir. Bunun yanı sıra 1322 personelimiz de karantina altındadır.
Hasta tespitleri ve karantina süreçleri ile ilgili prosedürler zaman almaktadır. Mesela hastalıkla ilgili belirti göstermeyen personeller ancak rutin uygulanan testlerle tespit edilmekte, bu da halka hizmet sunan personellerin tespit edilene kadar, bulaşı yaygınlaştırma riskini ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı genelgesinde çalışması uygun bulunmayan personelleri de ilave ettiğimiz zaman ciddi bir işgücü kaybı yaşandığı gözler önündedir.
Bu kapsamda İBB olarak, bulaşın hem toplumda hem de çalışanlar arasında yayılmasını önleme ve herhangi bir hizmet aksamasına yol açmamak için, İBB’nin Bilimsel Danışma Kurulu tarafından yapılan öneriler titizlikle incelenmiş ve aşağıdaki kararlar alınmıştır:
1) Kayıt dönemi süren ve yakında yüz yüze eğitime başlaması planlanan İSMEK kurslarının açılışı ileri bir tarihe ertelenmiştir. Online kurslar ise belirli alanlarda sürdürülecektir.
2) Bilimsel veriler bulaşın hızlı yayıldığı alanlar olarak spor salonlarını ve havuzları işaret etmektedir. Bu vesile ile İBB’ye ait olan ve Spor A.Ş iştirakimizde işletilen tesislerin kapatılmasına karar verilmiştir.
3) Kültür Merkezleri de kapalı kalmaya devam edecektir.
4) Kapalı salonda izleyicisi olan sahne sanatlarının online olarak icra edilmesine karar verilmiştir.
5) İBB’ye ait açık hava kapsamına girmeyen tüm müzelerin kapatılmasına karar verilmiştir.
Hükümetimizin, salgınla mücadele kapsamında atacağı ek adımlarla paralel olarak, kapanmanın boyutları daha da genişleyebilecektir. Bu kapsamda, sürdürülmesi gereklilik olan belediyeye ait tüm diğer işlemler rutin faaliyetlerine devam edecektir."
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, koronavirüs salgınında bilançonun ağırlaştığına dikkat çekerek, tedbirlerin sıklaştırılması gerektiğini vurguladı.
Soyer, vatandaşlara da gönüllü karantina çağrısı yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kasım ayı dördüncü birleşimi toplantısında konuşan Soyer, hastanelerde yığılma olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Deprem sırasında yaşananlar nedeniyle salgının yayılım hızını arttırdı. Aynı zamanda Türkiye genelinde de çok ciddi bir artış var. Önümüzdeki günler çok kritik. Tam da okulların tatile başladığı bir dönem. Ailelere rica ediyorum, bunu bir tatil olarak görmesinler ve zorunlu olmadıkça çocuklarını evden dışarı bırakmasınlar. Genel olarak da zorunlu olmadıkça evden çıkılmasın ve gönüllü bir karantina uygulamalarını rica ediyorum. Önümüzdeki günlerde altından kalkamayacağımız çok ağır tablolarla karşılaşma ihtimali var. Çok ciddi bir yayılma hızı ve hastamız var. Hastanelerde yığılma var. Kısacası İzmir’de özellikle önümüzdeki günlerde tedbirleri daha da sıkılaştırmak mecburiyetindeyiz. İzmirlilerden rica ediyorum. Gönüllü karantinayı herkes kendi ölçeğinde başlatsın."