Türkiye'den Irak'a 'Pençe-Kilit' notası

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Kürdistan bölgesinde başlatılan 'Pençe-Kilit Harekatı'na ilişkin açıklamaları nedeniyle Irak'a nota verildiğini duyurdu.

Türkiye'den Irak'a 'Pençe-Kilit' notası
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bakanlığa çağırılan Irak'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarına, Iraklı makamların 'Pençe-Kilit harekâtına' yönelik açıklamalarından duyulan rahatsızlık ile Irak'tan beklentilerin iletildiğini, bu konudaki görüşleri içeren bir de nota verildiğini bildirdi.
 
AA'nın haberine göre Bilgiç, Irak makamlarının harekata ilişkin açıklamaları konusundaki soruya yazılı yanıt verdi.
 
Bilgiç, "Pençe-Kilit Harekatı'na ilişkin Irak resmi makamlarınca yapılan açıklamalar ve bu çerçevede öne sürülen temelden yoksun iddialardan duyduğumuz rahatsızlık ile Irak tarafından beklentilerimiz, bugün bakanlığımıza çağrılan Irak Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarına iletilerek, görüşlerimizi içeren bir nota tevdi edilmiştir" ifadesini kullandı. 

Irak Makamlarından Arzu Ettiğimiz Karşılık Maalesef Alınamamıştır”

PKK örgütü yaklaşık 40 yıldan bu yana Irak’ın kuzeyinde konuşlu kamplarından ülkemizi hedef almaktadır. Hal böyleyken, Irak'ın egemenliği ve istikrarı açısından da tehdit oluşturan PKK örgütünün varlığına son verilmesi yönündeki ısrarlı taleplerimize bugüne kadar Irak makamlarından arzu ettiğimiz karşılık maalesef alınamamıştır.

“Pkk İle Mücadele Konusunda Ülkemiz Irak'la Yakın İş Birliğine Hazırdır”

Birçok ülke ve uluslararası kuruluş tarafından da terör örgütü olarak tescillenen PKK'nın Irak topraklarındaki varlığının yine bu ülke makamlarınca bertaraf edilmesi öncelikli tercihimizdir. Ayrıca, ortak menfaatlerimiz temelinde PKK örgütüyle mücadele konusunda ülkemiz Irak'la yakın işbirliğine de daima hazırdır.

 Ancak Irak makamlarınca bu yönde somut ve etkin adımlar atılmadığı ve PKK örgütünün Irak topraklarından ülkemize oluşturduğu ulusal güvenlik tehdidi sürdüğü müddetçe, ülkemiz BM Şartı'nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı temelinde gerekli önlemleri almaya devam edecektir.