Türkiye'den Kürdistan petrolü açıklaması

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kürdistan-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın bugün itibarıyla operasyona hazır hale geldiğini ve bu hafta içinde faaliyete geçeceğini söyledi.

Türkiye'den Kürdistan petrolü açıklaması

Alparslan Bayraktar, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkentinde düzenlenen Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı'nın açılış oturumunda konuştu.

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz konusunda “öteden beri güvenilir bir güzergah olduğunu” belirten Bayraktar, bugün itibarıyla günlük 2 milyon varil petrolün Türkiye'nin boğazlarından geçtiğini söyledi.

Bayraktar, yaklaşık 45 yıldır aktif olan Irak (Kürdistan)-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın da günlük 500 bin varil petrol kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye, uluslararası tahkim mahkemesinin “Bağdat’ın onayı olmadan petrol taşıması” nedeniyle Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödemesine karar vermesinin ardından Mart ayında Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan’a uzanan boru hatından akışı durdurmuştu.

Bayraktar, Kürdistan-Ceyhan Boru Hattı’nın 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremler ile sel ve benzeri felaketler nedeniyle bakıma alındığını belieterek, "Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı bugün itibarıyla operasyona hazır. Hattı bu hafta içinde faaliyete geçireceğiz. Boru hattı faaliyete geçtikten sonra küresel petrol piyasalarına 500 bin varil petrol tedarik edilebilecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye, Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası’nın Ankara’yı 1,5 milyar dolar tazminata mahkum eden kararının ardından geçen Mart ayında Kürdistan Bölgesi ve Kerkük’ten Ceyhan’a petrol akışını durdurmuştu.

Bu gelişmenin ardından 4 Nisan’da Bağdat’a giden Başbakan Mesrur Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile petrol ihracatının yeniden başlaması için bir anlaşma imzaladı ve taraflar ilgili teknik komisyonların acilen anlaşmanın uygulanması için çalışmalara başlamasını kararlaştırdı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Temmuz’da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından düzenlenen basın toplantısında Rûdaw muhabiri Zınar Şino'nun Kürdistan petrolünün Türkiye'ye akışının yeniden başlaması konusundaki sorusuna yanıt verdi.

Erdoğan, “Bizim Irak'tan petrol alımına yönelik bir sıkıntımız söz konusu değil. Bu tamamen Irak içerisinde, merkezi yönetim ile Kuzey Irak arasındaki sıkıntıdan kaynaklanan bir şey. Bu konuda da ilgili arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar" dedi.

22 Ağustos’ta Ankara’yı ziyaret eden Irak Petro Bakanı Hayan Abdulgani, Alparslan Bayraktar ile petrol ihracatının yeniden akışını görüştü.

Ardından, 24 Ağustos’ta Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Erbil ziyareti sırasında başkente gelen Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Başbakan Mesrur Barzani ile bu konuyu görüştü.

Bakan Bayraktar 28 Ağustos’ta TRT’ye yaptığı açıklamada, Kürdistan-Ceyhan petrol boru hattında çalışmaların sona doğru gittiğini, tamamlanmasının ardından hattan akışın tekrar başlayabileceğini söyledi.