Uluslararası Af Örgütü: YPJ, kayıp 18 yaşındaki kızın akıbetini açıklamalı

Uluslararası Af Örgütü, yaklaşık 10 aydır kayıp olan Kobanili Kürt kızının bulunması için Rojava Özerk Yönetimi’ne çağrıda bulundu.

Uluslararası Af Örgütü: YPJ, kayıp 18 yaşındaki kızın akıbetini açıklamalı

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamaya göre, 6 Nisan 2023'te İngilizce kursuna giden 18 yaşındaki Fidaa Mohammed Qassem’den bir daha haber alınamadı.

Fidaa Mohammed’in bir akrabası Uluslararası Af Örgütü'ne gönderdiği mesajda, Rojava’da Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) üyelerinin Fidaa Mohammad Qassem'in kaybolmasından yaklaşık iki hafta sonra ailesiyle irtibata geçtiğini ve Qassem'in gönüllü olarak YPJ'ye katıldığını iddia ettiğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü "18 yaşındaki bir kızın alıkonulmasının yasalara karşı bir ihlal" olduğunu anımsatarak, YPJ’nin Qassem'in nerede olduğuna dair bilgileri ailesiyle paylaşması ve Fidaa’nın ailesiyle iletişim kurmasına izin vermesi gerektiğini açıkladı.

Rojava’da Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bünyesinde görev yapan tamamı kadınlardan oluşan askeri bir güç.

YPG'nin çoğunluğu, Kürtlerin yanı sıra diğer etnik gruplardan da oluşan yaklaşık 25 bin üyesi bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Haziran ayında Suriye savaşında çocukların kullanılmasına ilişkin yayımladığı raporunda, ülkedeki durumun istikrara doğru ilerlemesine rağmen çocukların silahlanmasının arttığını ve Rojava’da 2020’de 813 olan çocuk asker ve savaşçı sayısının 2021’de bin 296’ya, 2022’de de bin 969’a ulaştığına yer vermişti.

Yayımlanan raporlara göre söz konusu çocukların bir kısmı DSG güçleri tarafından silahlandırılıyor.

BM raporuna göre 2022 yılında 637 çocuk DSG tarafından silahlandırıldı.

DSG, 2019 yılında Birleşmiş Milletler ile 18 yaşın altındaki çocukların silahlandırılmasının durdurulması yönünde bir anlaşma imzalayarak kontrolü altındaki bölgelerde çok sayıda çocuk koruma ofisi açma kararı almıştı.