Urmiye Gölü'nün yüzde 95’i kurudu: Soruşturma başlatıldı

Rojhılat’ta (Doğu Kürdistan) bulunan ve yüzde 95’i kuruyan dünyanın en büyük tuz göllerinden Urmiye Gölü'nün kurumasına ilişkin ihmal olduğu gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Urmiye Gölü'nün yüzde 95’i kurudu: Soruşturma başlatıldı

Asriran haber sitesine konuşan “Batı Azerbaycan” Eyaleti Başsavcısı Nasır Atbati konuya ilişkin bilgi verdi.

Atbati, "Urmiye Gölü'nü bölen, Urumiye-Tebriz şehirlerini birbirine bağlayan geçit yolu insan müdahalelerinden biridir" dedi.

Gölün kurumasında yanlış tarım politikalarının da etkili olduğunu dile getiren İranlı yetkili, "Su tasarrufu sağlayan ürünlerin üretimine ağırlık verilmelidir. Tarım politikalarında ve derin kuyu ruhsatlarında soru işaretleri vardır" ifadelerini kullandı.

Yargının gölün kuruma konusunu araştırmaya karar verdiğini belirten Atbati, "Urmiye Gölü'nün durumu son 15-20 yılda daha kötüye gitti" değerlendirmesinde bulundu.

Harita: Britannica

Urmiye Gölü'nün kuruma tehlikesi

Kuraklık nedeniyle 2003'te su seviyesinin azalmaya başladığı Urmiye Gölü, 2013'te tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.

Rojılat’ta yer alan gölün şu an yüzde 95'inin kuruduğu belirtiliyor.

Dünyanın en büyük tuz göllerinden biri olan Urmiye Gölü'nün kuruması, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan çevre halkının yaşamını da olumsuz etkiliyor.

Ülkede zaman zaman gölün yeniden canlandırılması talebiyle gösteriler düzenleniyor.

Urmiye Gölü, 1976'da UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'na alınmıştı.

NASA