Valdai Konferansı: Rusya, Şam ile Kürtler arasındaki ilişkileri geliştirmek için her şeyi yapıyor

Orta Doğu'da yaşanan sorunlar ve çözüm yolları Moskova'da düzenlenen 13’üncü Valdai Konferansı'nda masaya yatırıldı.

Valdai Konferansı: Rusya, Şam ile Kürtler arasındaki ilişkileri geliştirmek için her şeyi yapıyor

Konferansta 15 ülkeden yaklaşık 50 uzman bir araya geldi. Konferansta genel olarak Ortadoğu'daki gelişmeler, özelde ise Filistin-İsrail sorunu katılımcıların gündemindeki ana konular arasında yer aldı.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un konuşması konferansa damgasını vurdu.

Lavrov, Filistin-İsrail krizinin neden oluğu sonuçların Orta Doğu'nun birçok bölgesinde görülebildiğini, ancak bu gerilimin bölgede henüz en yüksek seviyeye ulaşmadığını belirtti.

"Amerika tüm Ortadoğu'yu felakete sürüklüyor"

Segey Lavrov, “Amerika tüm Ortadoğu'yu felakete sürüklüyor. ABD, müttefikleriyle birlikte bu bölgede hakimiyeti kurmak istiyor ve Rusya'yı tüm çözüm mekanizmalarının dışında bırakmaya çalışıyor. Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Suriye, Türkiye, Rusya ve İran formatında çalışıyoruz. Rusya, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönmesinin ardından Suriye'nin yeniden inşası konusunda Arap ülkeleriyle birlikte çalışmaya devam ediyor” diye konuştu.

Konferansın kapalı bölümünde Rus bakanın katılımcılara Şam ile Rojava Özerk Yönetimi arasındaki diyaloğu anlattığı öğrenildi.

Valdai Kulübü Geliştirme Fonu Bilimsel Departmanı Başkanı ve Dış Politika Savunma Konseyi Başkanı Fedor Lukyanov da şunları söyledi:

"Bakan Lavrov bugün toplantının kapalı bölümünde Suriye’de Moskova'nın ne gibi imkanlara ve araçlara sahip olduğundan bahsetti. Rusya bu imkanları Şam ile Kürtler arasındaki ilişkileri geliştirmek için kullandı. Ancak dış etkenler nedeniyle her şey altüst oldu. Fakat hâlâ fırsatlar var ve huzur sağlandığında Moskova bu konuya geri dönecek. Ancak bugün asıl meselemiz bu değil."

Sergey Lavrov konferans katılımcılarına, Moskova'nın Gazze'deki ihtilafın çözümünü kolaylaştırmak amacıyla yakın gelecekte Filistinli gruplar arasında bir toplantı düzenlemeyi planladığını söyledi. /Rudaw