Joey Hood: Kürtlerin ABD-Irak stratejik diyalog görüşmelerine katılması değerli

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kürtlerin ABD ile Irak arasında yapılacak stratejik diyalog görüşmelerine katılımını değerli bulduklarını açıkladı.

Joey Hood: Kürtlerin ABD-Irak stratejik diyalog görüşmelerine katılması değerli

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri ofisinin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Kürtlerin ABD ile Irak arasında yapılacak stratejik diyalog görüşmelerine katılmasını değerli buluyoruz” denildi.

Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bakan Yardımcısı Joey Hood ile Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Başkanlık Divanı Başkanı Fawzi Heriri’nin fotoğrafıyla paylaşılan mesajda, şu ifadeler yer verildi:

“Washington DC’de Iraklı Kürt dostlarımızı ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. IŞİD'e karşı mücadelede vazgeçilmez ortaklarımızdan Başkan Barzani ve Kürdistan Bölgesi halkının ABD-Irak Stratejik Diyaloğu'na katkılarını takdir ettik.”

ABD ile Irak arasında stratejik diyalog görüşmelerinin yeni turu 23 Temmuz’da başladı. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, görüşmeler için ABD’de bulunuyor.

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin 26 Temmuz’da Beyaz Saray’da Başkan Joe Biden ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki’nin ziyarete ilişkin yaptığı açıklamaya göre, ziyaretin iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı vurgulayacağını ve ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesini düzenleyen 2008 tarihli bir anlaşma kapsamında ikili iş birliğini ilerleteceğini ifade etti.

Psaki, enerji ve sağlık gibi ortak ilgi alanlarını sıraladı ve Biden'ın, IŞİD’in kalıcı yenilgisini sağlamak için ortak çabaları içerecek şekilde güvenlik konularında Irak ile iş birliğini güçlendirmeyi dört gözle beklediğini belirtmişti.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, “Bu hafta sonu Irak ile ABD arasında yapılacak stratejik diyalog görüşmelerinde, güçlerimizin çekilip çekilmeyeceğine karar verilecek” demişti.

Stratejik diyalog görüşmelerinin ilki Irak’ın başkenti Bağdat’ta yapılmıştı.

(Rudaw)