Yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan birlik çağrısı

Yüzde 65'lik oyla Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron, Louvre Müzesi'ndeki konuşmasında Fransızlara birlik çağrısı yaptı.

Yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan birlik çağrısı

Parti merkezindeki ilk konuşmasını takiben Louvre Müzesi'nin avlusunda destekçileriyle bir araya gelen eski bankacı, yeni Cumhurbaşkanı sözlerine "Teşekkürler arkadaşlar, bu akşam burada olduğunuz için teşekkür ederim. Siz kazandınız, Fransa kazandı!" diye başladı. Macron, "Bana inanmadan oy veren Fransız halkına teşekkür ederim. Kolay olmadığının farkındayım. Farklılıklarımız olduğunu biliyorum ve bu farklılıklara saygı duyacağım. Fransa'yı muhafaza edeceğim" şeklinde devam etti.

Seçimlerin ikinci turunda Le Pen'e karşı yarışıyla ilgili olarak "(Ona) oy vermiş seçmene bir sözüm var. Le Pen' oy verenlere saygı duyuyorum ama önümüzdeki beş yıl boyunca aşırıcı partilere tekrar oy vermemeleri için gereken her şeyi yapacağım" dedi. 

Pazar günkü seçimde Emmanuel Macron oyların yüzde 65'inden fazlasını alarak rakibi Le Pen'e karşı büyük bir fakla seçimi kazandı. Bu seçimler aynı zamanda Fransa'da 1969'dan beri ikinci turda en düşük katılım oranına tanık oldu. Fransız seçmenin dörtte biri sandığa gitmedi.

Konuşmasına birlik çağrısı yaparak devam eden Macron, "Burası tüm Fransız halkının buluştuğu yer. Bu akşam Avrupa ve tüm dünya bizi izliyor. Bizim özgürlükleri korumamızı, ezilmişleri savunmamızı bekliyorlar" şeklinde konuştu.

Görevi devralarak tüm "Fransız halkına emeklerinin karşılığını vereceğiz" şeklinde devam eden Macron, "Fransa'yı seviyoruz. Şu andan itibaren önümüzdeki beş sene boyunca tevazu, özveri ve kararlılıkla sizin için hizmet edeceğim" dedi.