Yılmaz Güney belgeseline Yunanistan'dan ödül

Yönetmenliğini Hüseyin Tabak'ın üstlendiği Yılmaz Güney hakkındaki 'Çirkin Kral'ın Efsanesi' adlı belgesel Meis Adasında düzenlenen 3. Beyond the Borders festivalinde ödül kazandı

Yılmaz Güney belgeseline Yunanistan'dan ödül

Yönetmenliğini Hüseyin Tabak'ın üstlendiği Yılmaz Güney hakkındaki 'Çirkin Kral'ın Efsanesi' adlı belgesel Meis Adasında düzenlenen 3. Beyond the Borders festivalinde ödül kazandı

Yunanistan'ın Meis Adasında bu sene üçüncü kez düzenlenen belgesel film festivalinde ödüller 2 Eylül Pazar akşamı sahiplerini buldu. Etkinliğin en iyi Sosyo-politik Belgesel Ödülünü Sırbistan'dan Mila Turajliç'in The Other Side of Everything (Her Şeyin Diğer Yüzü) adlı filmi kazandı.

Bianet’ten Murat Türker’in haberine göre; 26 Ağustos ile 2 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen festivalin en İyi Tarihsel Belgesel Ödülüne ise, Almanya doğumlu Kürt kökenli Hüseyin Tabak'ın The Legend of the Ugly King (Çirkin Kral'ın Efsanesi) adlı filmi layık görüldü.

3 filme mansiyon

Festivalin jürisi ayrıca üç filme mansiyon ödülü vermeyi uygun gördü. Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşe'yi ayıran duvar dahil olmak üzere, gezegenimizdeki üç duvara dikkat çeken Living with Walls (Duvarlarla Yaşamak), Kamboçya'daki geleneksel ipek üretimine odaklanan Camdodian Textiles (Kamboçya Dokumaları) ve Naziler'in Yunanistan'daki icraatının bir kez daha altını çizen The Balcony - Memories of the Occupation (Balkon - İşgal Hatıraları) yönetmenlerine mansiyon kazandıran filmler oldu.

Geçtiğimiz Nisan ayında İstanbul Film Festivalinde de yer alan Çirkin Kral'ın Efsanesi hakkında Beyond the Borders jürisi filmi sinematografik olarak gayet coşkun ve bereketli sıfatlarıyla övmüş. Fazlasıyla mütevazı bir kökenden gelip bir sinema ikonu haline dönüşen Kürt çocuğunun hikayesi, Yılmaz Pütün'ün hayallerine başkalarını da inandırmadaki başarısının ispatı olmuş. Meşhur olduktan sonra hapse girmesi, devrimci senaryolara imza atması ve Kürt davasına sinemasıyla destek vermesi de dikkat çekilen unsurlardan.

Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye kazanmış olan Yılmaz Güney'in yolculuğu hakkındaki filmin, Türkiye'deki Kürt mücadelesine kendine has ve alışılmışın dışında bir bakış imkanı sağladığı da belirtilmiş. Yunanistan'ın muhalif yönetmenlerinden Costa Gavras'ın Yılmaz Güney'le ödülü paylaştığı Cannes görüntülerini Meis'te seyretmenin mevzuya bambaşka bir duygusallık kattığını da ifade etmek gerekiyor.

Hüseyin Tabak kimdir?

Altın Portakal film festivalinde 6 ödüle layık görülen "Güzelliğin On Par Etmez" filmi ile gündeme gelen genç Yönetmen Hüseyin Tabak; Kahramanmaraş doğumlu. Tabak halen Viyana film akademisinde okuyor. Kamerayla 13 yaşında tanışan Tabak, film akademisine kabul edilene dek birçok Zorlu yoldan geçti, film setlerinde ter döktü. Okula başlamadan önce 12 kısa metrajlı film yaptı, Cheeese filmiyle birçok ödül aldı.