YNK’den Kerkük’teki gelişmelere ilişkin açıklama

YNK Eşbaşkanı Bafıl Talabani, Irak Başbakanı ve üst düzey yetkililerle görüştüğünü belirterek Kerkük’teki son gelişmelerin kabul edilemez olduğunu duyurdu.

YNK’den Kerkük’teki gelişmelere ilişkin açıklama
Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Politbürosu, Kerkük’te yaşanan son gelişmelere dair bir açıklama yayınlayarak endişeli olduğunu bildirdi.
 
YNK Eşbaşkanı Bafıl Talabani, konuya ilişkin yaptığı açıklamada kentte yaşanan gelişmelerle ilgili Irak Babşbakanı Mustafa Kazımi ve üst düzey yetkililerle görüşme yaptıklarını duyurdu.
 
Talabani, yetkililerle yaptıkları istişarelerde güvenlik güçlerinin ihlalleri, Kürt gençlerin gözaltına alınması ve Kürtlerin evlerinin saldırıya uğraması konusunda bilgilendirme yaptıklarını açıkladı.

 
“Sorunlar derhal çözülmeli, tutuklular serbest bırakılmalı”
 
Kerkük’teki gelişmelerin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini kaydeden Talabani, sorunların derhal çözülmesini ve tutukluların serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.
 
YNK ayrıca açıklamasında Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) “küçük kazanımları için” Kerkük’ün ve halkının kaderini tehlikeye düşürdüğünü belirtti.
 
Dün gece, Kerkük’te Kürtlerin yoğun yaşadığı mahallelerde yaklaşık 70 Kürt genci gözaltına alındı.
 
Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi ve Kerkük-Germiyan Teşkilatı Sorumlusu Kemal Kerküki, “Bazı KYB taraftarlarının kutlamalar esnasında güvenlik güçlerine taraf ateş açmasının ardından Irak ordusu, poli ve Heşdi Şabi güçleri harekete geçmiş, mahallelerde gençlerle güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşanmıştır. Bu olaylar üzerine Federal Polis suçsuz insanları gözaltına almıştır” ifadelerini kullanmıştı.
 
KDP, Kerkük’te onlarca Kürt gencin gözaltına alınması ile tırmanan gerginliğin ardından taraftarlarını ve Irak güvenlik güçlerini sağduyulu olmaya çağırmıştı. /Rudaw