'Yunanistan, Türkiye'nin NATO tatbikatına katılmasını engelledi' İddiası

Türkiye ve Yunanistan arasında Ege'de yaşanan 'hava sahası ihlali' gerilimi tırmanırken, Yunanistan'ın gelecek ay topraklarında düzenlenecek NATO tatbikatına Türkiye'nin katılmasını engellediği iddia edildi.

'Yunanistan, Türkiye'nin NATO tatbikatına katılmasını engelledi' İddiası

Katılımcı ülkelerin, çağrı adı Tiger (Kaplan) olan filoları arasındaki dayanışmayı ön plana çıkarmak amacıyla her yıl farklı bir ülkede "Tiger Meet" adı altında bir tatbikat gerçekleştiriliyor.

Fransız Haber Ajansı (AFP), üst düzey bir Türk askeri kaynağa dayandırdığı haberinde Ankara’nın Atina’ya tepki olarak, 9-20 Mayıs'ta Yunanistan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek NATO hava tatbikatına katılmayacağını duyurdu.

İsminin açıklanmasını istemeyen aynı yetkili, ev sahibi ülkenin tatbikat öncesi hazırladığı teknik düzenleme metninde bu yıl Türkiye'yi hedef alması ve "iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara" ilişkin ilaveler eklemeler yapması yüzünden Ankara, askeri savaş oyunlarını boykot edecek.

Ankara’nın Atina tarafından “kasıtlı” yapılan ilavelerin değiştirilmesini istediği ancak bu talebin Yunanistan tarafından kabul görmediği aktarıldı.

Tatbikatı Yunanistan'ın, “siyasi çıkarları için manipüle ettiğini” söyleyen askeri yetkili bu nedenle Türkiye’nin savaş oyunlarına katılmama kararı aldığını bildirdi.

Öte yandan Türkiye basını, Türk Hava Kuvvetleri unsurlarının tatbikata katılmamasına yönelik 22 Nisan'da alınan kararın Yunan makamlarına iletilmek üzere gönderildiğini yazdı.

Voice of America'nın daha önce yayınlanan haberinde ise Atina’nın, Ankara’nın NATO hava tatbikatına katılımını, Türkiye’nin "ne bir müttefik ne de bir dost" olduğunu söyleyerek iptal ettiğini aktarmıştı.

Yunanistan’ın ayrıca önümüzdeki ay Yunan ve Türk diplomatlar arasında başlayacak olan güven artırıcı müzakereleri de askıya aldığı bildirilmişti.