Z Kuşağının Lideri Kimdir?

Konrad Adenauer Vakfı tarafından yapılan ankete göre; Türkiye'de gençler arasında en beğenilen siyasetçiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş. Ancak aynı araştırmaya göre, gençlerin yüzde 62.5’i mevcut iktidardan memnun değil, yüzde 73'ü Türkiye dışında yaşamak istiyor.

Z Kuşağının Lideri Kimdir?

Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği, Türk siyasetinin de gündeminde olan "Z kuşağı"nın sosyo-ekonomik ve sosyo-politik durumunu, Türkiye'nin güncel sorunlarına bakışını ve geleceğe dönük beklentilerini içeren kapsamlı bir saha araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

“2021 Türkiye Gençlik Araştırması”nda 20 Mayıs-10 Eylül 2021 arasında Türkiye'nin 28 ilinden 18-25 yaşları arasında 3 bin 243 gence 100 soru yöneltildi.

KAS, genel seçimlerin planlandığı gibi 2023’te yapılması durumunda yaklaşık 6 milyon seçmenin ilk defa oy kullanacağına ve 18-25 yaş grubunun seçmenlerin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturacağına dikkat çekti.

Katılımcıların yüzde 10.9’u kendilerini milliyetçi, 6.8’i devrimci-sosyalist, 2.3’ü merkez sağcı-liberal, 4.3’ü merkez sol- sosyal demokrat, 7.1’i İslamcı, 9.1’i Türkçü, 2.8’i Kürt, yüzde 18.8’i apolitik ve yüzde 3.5’i diğer ideolojilere ait olarak nitelendiriyor.

Ankete göre gençler arasında bugün en yaygın olan siyasi görüş ise yüzde 20.5 ile Atatürkçülük/Kemalizm. Katılımcıların yüzde 14’ü de ideolojisini belirtmek istemedi.

Erdoğan ve Mansur Yavaş

Gençlere, "Şu anki politikacılardan en çok beğendiğiniz-takdir ettiğiniz kişi hangisidir?" sorusu da yöneltiyor.

Verilerin gösterdiği en önemli bulgulardan biri gençlerin yüzde 20,1'sinin listede sıralanmış mevcut siyasi isimlerden hiçbirini en beğenilen-takdir edilen politikacı-lider olarak görmemiş olması.

İkinci büyük oranda yüzde 16,8 ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gelirken onu yüzde 16,3 ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş izliyor.

Erdoğan ve Yavaş’ı yüzde 8.7 ile İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 7.9 ile tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 7.3 ile CHP’nin 2018 cumhurbaşkanı adayı Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve 6.3 ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu takip eediyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yüzde 4.5, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da yüzde 3.3, DEVA Partisi lideri Ali Babacan yüzde 3 ve Ahmet Davutoğlu da yüzde 1.1’de kaldı.

Gençler kime oy verecek?

"Yarın seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusunun yer aldığı araştırmada, "Bu araştırmanın saha çalışmasının 2021 yılı yaz aylarında (Mayıs-Eylül) yapıldığı ve verilmiş olan yanıtların o ayların verisi olduğu" hatırlatılıyor.

"AK Parti'ye oy veririm" diyenlerin yüzde 10 ve müttefiki MHP'nin yüzde 4,4 olarak görüldüğü araştırmaya göre, CHP'ye oy vereceğini ileten gençlerin oranı yüzde 23,9, İYİ Parti'ye yüzde 4,9, HDP'ye yüzde 4,7 olarak çıkıyor.

Araştırmaya göre, "Kararsızım” diyenlerin oranı yüzde 16,8, “Oy kullanmayacağım diyenlerin oranı ise yüzde 12,4 iken yüzde 15,5 de "Cevap vermek istemiyorum” yanıtını verdi ki bu oıran toplamda katılımcıların neredeyse yarısına yakın bir oranı (% 44,7) oluşturdu.

Yüzde 62 yönetimden memnun değil

Verilere göre, gençlerin yüzde 62,5'i "Ülkenin bugünkü yönetiminden hiç memnun değilim, Türkiye kötü yönetiliyor" diye görüş belirtiyor. Bu soruya "yönetimden çok memnunum" diyenlerin oranı yüzde 5,9. Katılımcıların dörtte biri ise bugünkü yönetim durumunu orta halli -ne iyi ne de kötü yönetiliyor- olarak değerlendiriyor.

Araştırmaya katılanların dörtte üçü yakın gelecekte Türkiye'yi bekleyen birinci öncelikli sorun olarak ilk sırada ekonomik çöküntü, enflasyon yüksekliği ve hayat pahalılığını gündeme getiriyor.

Bununla birlikte gençlerin yüzde 38.9’u, Türkiye’nin mevcut problemlerinden hem iktidarı, hem muhalefeti sorumlu tutuyor.

Ankete göre Türkiye’de gençlerin yüzde 70.3’ü bilim insanlarına güveniyor. Orduya güven yüzde 61.8, polise güven ise yüzde 47.5. Katılımcıların yalnızca 19.4’ü bir kurum olarak Cumhurbaşkanlığı’na güvendiğini söylerken, din adamları içinse bu oran 16.9. Onları yüzde 11.9 ile adalet sistemi takip ediyor. Ülkede gazeteciler(yüzde 6.9), siyasi partiler(yüzde 4.4) ve politikacılara(yüzde 3.7) güven ise dip yapmış durumda. Gençlerin sadece yüzde 10’u uluslararası organizasyonlara güvendiklerini söylüyor.

KAS anketine göre gençlerin yüzde 63.6’sı Türkiye mahkemelerine ve adalet sistemine güvenmediklerini veya hiç güvenmediklerini söylüyor.

Yüzde 73 Türkiye dışında yaşamak istiyor

Araştırmanın en önemli bulgularından biri "İmkânınız olsa Türkiye'de mi yaşamak istersiniz yoksa başka bir ülkede mi?" sorusuna verilen yanıtla ortaya çıkıyor.

Gençlerin yaklaşık yüzde 72'9'u fırsat verilse veya imkânı olsa Türkiye dışındaki bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor. Bu grubun ilk tercihi yüzde 30,6'lık bir oranla başta Almanya, İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri. ABD, Kanada ve İskandinav ülkeleri de verilen yanıtlar arasında. (BBC Türkçe)