Zebari: Peşmerge sadece Kürdistanı değil aynı zamanda Ortadoğu’yu IŞİD’den korudu

Irak Eski Genelkurmay Başkanı Feriq Babekir Zebari yaptığı açıklamada, Peşmerge’nin sadece Kürdistan Bölgesini değil aynı zamanda Ortadoğu’nunda bir kısmını IŞİD’e karşı koruduğunu bu nedenle Başkan Barzani ile Peşmerge’nin IŞİD’e karşı üstlendikleri kahramanlık rolünün film, basit sözler ve sahte masallarla kaybedilemeyeceğini belirtti.

Zebari: Peşmerge sadece Kürdistanı değil aynı zamanda Ortadoğu’yu IŞİD’den korudu
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Zebari şunları söyledi:
“İran, IŞİD’e karşı savaşta Peşmerge güçlerine bir kaç sandık mermi gönderdi. Bu nedenle Allah razı olsun. Ama gönderdikleri bu bir kaç sandık mermi nedeniyle her gün kamuoyuna sanki çok büyük bir sorumluluğu yerine getirmişler gibi tekrar tekrar dillendirmeleri doğru değil. Oysa bunun yanında uluslararası koalisyon milyonlarca çeşit yardımda bulunmuş olmalarına ragmen bir gün olsun bunu dillendirmediler ve minnet etmediler.”
 
Babekir Zebari açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “ABD ve Uluslararası Koalisyon’un Peşmerge güçlerine desteği bir kaç sandık mermiyle kıyaslanamaz. Buna ragmen koalisyon bu desteğini bir gün olsun ne Peşmerge güçlerine need Kürdistan halkına karşı bir minnet olarak sunmadılar. Bir kaç sandık merminin bir tarihi değiştirdiğini dile getirmek ve bunu kamuoyuna dillendirmek doğru bir tavır değildir. Çünkü çok açık ve nettir ki meydan savaşı verilmeden IŞİD’e karşı bir başarı elde etmek ve onların ilerlemelerini durdurmak, geri püskürtmek mümkün değildi. Şayet meydan savaşı ile IŞİD’İn önü kesilmezseydi ve IŞİD ilerlemesine devam etseydi Ortadoğu’nun büyük bir bölümü Irak ve Suriye gibi olacaktı.”
 
Açıklamasının sonunda Başkan Barzani ve Peşmerge güçlerinin rolüne atıfta bulunan Zebari şu hususlara dikkat çekti: “Başkan Barzani ve Peşmerge güçlerinin IŞİD savaşındaki rolleri basit filmler ve sıradan sözlerle yok edilemez. Çünkü bütün dünya bu tarihsel kahramanlık ve başarı hikayesine şahit. Kahraman Peşmerge güçleri bu tarihsel dönemeçte Başkan Barzani’nin liderliğinde IŞİD efsanesini yıkarak, dağılmasına yol açtı. Bu nedenle, bu tarihsel kahramanlıklar basit filmler, sıradan sözlerle yok edilemez ve tersyüz edilemez.”
Basnews