10 Türkmen siyasi parti Kürdistan Parlamento seçimleri için boykot kararı aldı

Kürdistan Bölgesi’ndeki 10 Türkmen siyasi partileri, Irak Federal Mahkemesi'nin kota sisteminin kaldırma kararına tepki olarak Kürdistan Parlamento seçimlerini boykot etme kararı aldı.

10 Türkmen siyasi parti Kürdistan Parlamento seçimleri için boykot kararı aldı

Türkmen temsilcileri parlamento seçimlerine katılım konusunu görüşmek üzere bu gün başkent Erbil'de bir araya geldi.

Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantının ardından 10 Türkmen siyasi partinin imzasının yer aldığı ortak bildiri düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna açıklandı.

Bağımsız Türkmen Hareketi, Türkmen Islahat Partisi, Türkmen Halk Partisi, Türkmen Kültür Derneği, Türkmen Milli Partisi, Türkmen Demokratik Hareketi, Türkmen Kalkınma Partisi, Türkmen Milli Kurtuluş Partisi, Türkmen Demokrat Partisi, Türkmen Liberal Derneği ile Türkmen Reform Partisi’nin imzası bulunan ortak bildiriyi eski Türkmen milletvekili Kerxi Altıparmak okudu.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Irak Federal Mahkemesiyle Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin bileşenlerin demokratik haklarından mahrum bırakacak olan bu yersiz ve zalimce kararı milletimizin her ferdinin bedeninde derin bir yara açmıştır.

Türkmen siyasi partileri olarak Federal Mahkeme'nin seçim kanunu ve kota sistemine dair son kararlarına ilişkin kaygılarımızı yineliyor, kararların anayasaya aykırı ve siyasi amaçlı olduğunu vurguluyoruz.

Kürdistan parlamentosunda kota sisteminin kaldırılması, Irak parlamentosu ve il meclis seçim yasasına aykırıdır. Irak anayasasının 49. maddesinin 1. paragrafı ile 125. Maddelerinde kota sistemine açıkça yer vermektedir. Söz konusu karar anayasaının 49. Ve 125. Maddelerine aykırıdır.

 Bu kararlar Kürdistan'da birlikte yaşama kültürünü ve karşılıklı kabulü zayıflatıyor. Bu nedenle BM temsilcisini, ülkelerin tüm konsolos ve temsilciliklerini, Irak cumhurbaşkanını, Irak parlamentosunu ve başbakanını üzerlerine düşeni yapmaya Federal Mahkemenin uyguladığı baskının bileşenlere uygulanmasına izin vermemeleri çağrısında bulunuyoruz.

Türkmen siyasi partileri, Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı ve Başbakanına, Kürdistan Bölgesi'ndeki toplulukların yardımına koşma ve anayasal haklarımızın ihlal edilmesini engelleme çağrısında bulundu.”

Türkmen partiler, bileşenlerin haklarının çiğnenmesine müsaade edilmemesi için Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani’ye de çağrıda bulundu.

10 Haziran 2024’te yapılacak Kürdistan Parlamento seçimlerine ilişkin de kritik bir karar alan Türkmen Partiler, kota sistemi yeniden yürürlüğe girene kadar seçimleri boykot edeceklerini duyurdu.

Irak Federal Mahkemesi 21 Şubat 2024’te Kürdistan Parlamentosunda Türkmen ve Hristiyanlar için ayrılan 11 sandalyelik kota hakkının “anayasaya aykırı” olduğu gerekçesiyle iptal etmişti.

Dün de Kürdistan Bölgesi’nin önemli bileşenlerinden Süryani, Keldani ve Ermeni temsilciler, başkent Erbil’de düzenledikleri basın toplantısında 10 Haziran 2024’te yapılacak Kürdistan Parlamento seçimlerine katılmayacakları duyurmuştu.