KYB’nin Yüksek Siyasi Çıkarlar Meclisi’nden 6 üye kongreye katılmayacak

KYB’nin Yüksek Siyasi Çıkarlar Meclisi dokuz üyeden altısının yarın yapılacak 5’nci kongreye katılmayacağı bildirildi.

KYB’nin Yüksek Siyasi Çıkarlar Meclisi’nden 6 üye kongreye katılmayacak

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre,  aralarında Mele Bextiyar, Adnan Mufti ve Hakim Qadır Hamacan’ın da bulunduğu KYB Yüksek Siyasi Çıkarlar Meclisi üyesi 6 kişi yarın yapılacak kongreye katılmayacak.

Kosret Resul Ali, Hero İbrahim Ahmed ve Ömer Fettah sağlık sorunları nedeniyle kongreye katılmayacağı öğrenildi. 

Öte yandan Diler Seyid Mecid, Ersalan Bayiz Cafer Şeyh Mustafa ve iki KYB Yüksek Siyasi Çıkarlar Meclisi üyesinin kongreye katılacağı KYB tarafından doğrulandı.

KYB Yüksek Siyasi Çıkarlar Meclisi üyesi Mele Bextiyar dün yayınladığı bir videoda, "21 kişi olan KYB Yüksek Siyasi Çıkarlar Meclisi'nin üye sayısını 31 olarak atamak istiyorlar. Diledikleri kişiyi meclise getirmeyi amaçlıyorlar. Tasarıyı değerlendirmek ve mutabık kalmak için Yüksek Meclis’e gönderin dedik, göndermediler. Aynı zamanda iki üyenin bizi ziyaret etmesi bekleniyordu onları da göndermediler” dedi.

“Çalışmalarda yenilik, kararlarda birlik” adı altında KYB yarın Süleymaniye kentinde 5’inci kongresini yapmayı planlıyor. Kongreye 600 üyenin katılması bekleniyor.

KYB'nin iç tüzük ve programlarına göre; KYB Yüksek Siyasi Çıkarlar Meclisi, meclis başkanı, bir önceki dönem Siyasi Büro üyeliği yapmış sekiz kişi ve Peşmergelik ile siyasi mücadelesinde emektar isimlere kongre de güven oyu verilecek.

Başkan ve üyelerin yaş ortalaması 50’nin üzerinde olması gerekiyor.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre bir önceki KYB Eşbaşkanı Lahor Şeyh Cengi ve bir kaç isim daha kongreye katılmayacak.

KYB, Güney Kürdistan’da Irak’ın art arda gelen rejimlerine karşı yürütülen silahlı mücadele döneminde 1975 yılında Şam'da kuruldu. O tarihten bu yana 4 kongre yapan partide merhum Celal Talabani 3 kez parti lideri olarak seçilmişti. Geçtiğimiz son kongrede de KYB kongresi Bafıl Talabani ile Lahor Şeyh Cengi’yi parti eşbaşkanı olarak seçmişti.