16 mayın tarlası temizleyen, 65 bin mayın çıkaran Mame Xelil

16 mayın tarlası temizleyen, 65 bin mayın çıkaran Mame Xelil

 Erbil’in Çoman ilçesine bağlı Xweşkani köyünden Resul Memixeli isimli vatandaş, 25 yılda 65 bin mayını etkisiz hale getirdi.

 

Şimdiye kadar 16 mayın tarlası temizleyen Resul Memixeli, toplamda 65 bin mayın çıkardı. Bu süre zarfında onunla birlikte çalışma yürüten 25 kişiden 24’ü yaşamını yitirdi.

Resul Memixeli temizlediği bir tarlayla ilgili, “Burası artık ekilecek. İnsanlar ağaç ve meyvelerinden faydalanacak. Ayrıca burası turistik bir bölge, yabancılar da ziyarete gelecek” diye konuştu.

Köydeki evinde tek başına yaşayan Memixeli, çıkardığı mayınları evine götürüyor. Bu alanda uzmanlaşması ise ekim için temizlediği bir tarlayla başlamış:

“Fakirlik vardı. Ekecek bir tarlam yoktu. Mecburiyetten bu işe başladım. Tarlanın sahibi, mayınlardan temizlemem halinde orayı ekebileceğimi söyledi. Ben de temizleyip ekime başladım.”

Güney Kürdistan’da mayın ve patlayıcı piyasasının olması Resul Memixeli gibi onlarca kişiyi bu işi yapmaya yöneltmiş:

“Barut ve TNT satışında iyi para olduğu söylendi. Bu yüzden bu konuda uzmanlaştım. Günde 300 mayın sattığım oluyordu.”

Şimdiye kadar 7 defa mayın patlaması yaşayan Memixeli, işini sürdürmekte tereddüt etmemiş. 1991’de mayın patlaması sonucu bir bacağını kaybeden Memixeli, protez bacakla işini sürdürmüş.

Memixeli, “Yaralandığımda bir aydan fazla evde yattım. Ancak yerimde duramıyordum. Bir an önce iyileşip işe koyulmak istiyordum” diye anlattı.

Birlikte çalıştığı 24 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Memixeli, “Beni dinlemiyorlardı. Onlardan 4’ü yanımda öldü” dedi.