Al-Arab gazetesinden Başbakan Barzani’nin ABD ziyaretine ilişkin çarpıcı analiz

Başbakan Mesrur ​​Barzani’nin Washington ziyareti önemli sonuçları olan bir ziyaret olacak. Bir çok çevre bu ziyaretin ve üst düzey görüşmelerin ve görüşmelerde verilen mesajların ABD’nin Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilerini yeniden ve olumlu yönde revize etme kararlığının bir işareti olarak görüyor.

Al-Arab gazetesinden Başbakan Barzani’nin ABD ziyaretine ilişkin çarpıcı analiz
Al- Arab gazetesi de bu gün manşetten verdiği analiz haberde Başkan Mesrur Barzani’nin ziyaretinin sonuçlarını  değerlendirdi.
 
Gazetenin yer verdiği analizde, Amerika’nın daveti ile gerçekleşen ziyaretin ABD’nin Kürdistan Bölgesine verdiği önemi tazelemek için yapıldığı vurgulandı.
 
Gazete özellikle ABD ve Irak arasındaki gerginliğe dikkat çekerek Kürdistan’ın ABD’nin sığındığı bir yer olacağının öngörüldüğünü yazdı.
 
Gazeteye göre, Biden yönetimi Kürdistan Bölgesi’ni Irak’taki Amerikan varlığının ana merkezi haline getirmeye çalıştığını, çünkü Irak’ın Amerikan güçlerinin bu ülkedeki varlığını  sona erdirmeye çalıştığını vurguladı.
 
Gazete, ABD’nin Irak ve Suriye’deki güçlerinin  silahlı grupların saldırılarıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde Kürdistan Bölgesi’ni güçlerini korunabileceği bir yer haline getirmeye çalıştığını belirtiyor.
 
Gazete ayrıca, Kürdistan bölgesinin liderliğinin açıkça Amerikan güçlerinin Irak’tan çekilmesine karşı olduğunu ve bunun İran ve müttefikleri lehine yeni bir denge yaratacağını ve bölge dengelerini etikleyeceğini de belirtti.
 
Gazetenin yer verdiği analizde Kürdistan Bölgesi’nin birkaç yıldır iktidardaki Şii güçler tarafından siyasi, ekonomik, güvenlik ve hukuki birçok baskıya maruz kaldığına dikkat çekerek, bunların sonuncusunun Federal Mahkeme’nin Kürdistan Parlamentosu seçimlerine ilişkin kararı olduğuna dikkat çekti.
 
Gazete, Başbakan Mesrur ​​Barzani’nin bu dönemde Washington’a davet edilmesinin, Amerika’nın Kürdistan Bölgesi’ni tüm bu baskılardan koruma çabalarının yeni bir başlangıcının işareti olduğunu vurguluyor.