2016'da Doğu Kürdistan'da gündeme damga vuran gelişmeler

Doğu Kürdistan'da 2016'ının en dikkat çekici gelişmesi 20 yıl sonra PDK-İ Peşmergeleri ve İran arasında çıkan çatışma oldu.

2016'da Doğu Kürdistan'da gündeme damga vuran gelişmeler

Doğu Kürdistan'da 2016'ının en dikkat çekici gelişmeleri şöyle:

20 yıl sonra çatışma!

Doğu Kürdistan'da 20 yıl sonra ilk kez PDK-İ Peşmergeleri ile İran Cumhuriyet Muhafızları arasında çatışmalar çıkmıştı.

Bunun üzerine açıklamalarda bulunan İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ) Genel Sekreteri Mustafa Hicri şu açıklamaları yapmıştı.

"İran'da yaklaşık 20 yıllık tek taraflı bir ateşkes ilanı vardı. Bu süre zarfından ifade özgürlüğü konusunda bile herhangi bir değişim meydana gelmedi. İran'daki tutuklamalar ve idamların çoğu Kürtlerin payına düştü. Yaşadıkları bölgelerde herhangi bir ekonomik kalkınma veya iyileşme gerçekleşmedi. Tam tersine Sünni olan Kürt toplumuna Şii İslam baskısı artırıldı."

ABD'den Doğu Kürdistan Partilerine: Birlik olun

6 Eylül tarihinde ABD'li bir heyet Kürdistan Demokrat Partisi-İran (PDK-İ) ve İran Kürdistan Demokrat Partisi (İHDK) ile bazı Rojhilat (Doğu Kürdistan) partilerinin yetkilileriyle bir araya gelerek birlik olmalarını istedi.

Görüşmenin içeriğine ilişkin detaylı bilgi elde edilemezken ABD'nin, "Rojhilatlı partiler arasındaki çekişmeden” rahatsız olduğu ve birlik olmalarını istediği belirtilmişti.

6 Kürt Partisinden birlik sinyali

29 Temmuz tarihinde Doğu Kürdistan'da faaliyet gösteren KDP-İ, Kürdistan Emekçi Devrimci Toplumu-İran, Kürdistan Demokrat Hizbi, Kürdistan Emekçi toplumu-İran, Direniş Örgütü, Kürdistan Devrimciler Birliği-İran ve Kürdistan Demokratik Birliği, ortak mücadele, müzakere ve Rojhilat'ta yeni bir direniş sürecinin başlaması için birliktelik sinyali verdi.

Doğu Kürdistan'lı halterciden dünya rekoru

13 Ağustos tarihinde Doğu Kürdistan doğumlu Kiyanûş Rostemî, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları halter branşında erkekler 85 kiloda, dünya rekoru kırarak altın madalya elde etti.

İran Milli Takımı'nda olimpiyatlara katılan Kiyanûş Rostemî, İran'ın Rio'da altın madalya elde eden ilk sporcusu oldu.