2022'nin ilk yarısında Suriye'de yüzlerce kişi tutuklandı

Bir insan hakları gözlemcisi, 2022'nin ilk altı ayında Suriye genelinde yüzlerce kişinin keyfi olarak tutuklandığını ve tutuklamaların çoğunun, Türkiye destekli güçler tarafından kontrol edilen bölgelerde gerçekleştiğini söyledi.

2022'nin ilk yarısında Suriye'de yüzlerce kişi tutuklandı

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), dün yaptığı açıklamada, Ocak ayının başından Haziran ayının sonuna kadar Suriye genelinde toplam 792 tutuklama vakasının yanı sıra 121 kaçırma olayını doğruladıklarını ancak kaçırma vakalarının çok daha yüksek olabileceğini açıkladı.

SOHR'ye göre, Türkiye destekli güçlerin kontrolü altındaki bölgelerde, 2022'nin ilk yarısında, çoğunlukla Kürt güçleri veya IŞİD hücreleriyle bağlantılı olmakla suçlanan toplam 409 kişi tutuklandı.

Suriyeliler, Mart 2011'de Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı ayaklandı ve yüz binlerce Suriyelinin hayatına mal olan ve milyonlarca insanı yardıma muhtaç bırakan tam ölçekli bir iç savaşa yol açtı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de Mart 2011'den bu yana en az 2.210 tutuklama vakasının belgelendiğini ve tutuklamaların en az yüzde 88'inden Esad yönetiminin sorumlu olduğunu bildirdi. suçladı.

BM'nin 2021'de yayınladığı bir raporda da, Suriye'deki mahkumlara yönelik insan hakları ihlallerine değiniliyordu. Raporda ülkede savaşan bütün tarafların tutukluların haklarına saygı göstermediğini belirtiyordu. Rapora göre, "Çatışma boyunca tutuklanan on binlerce kişinin nerede olduğu hala bilinmiyor".