Tahran'daki üçlü zirvede Rojava ve YPG gündemi ele alınacak

Gözler Tahran’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ev sahipliğinde yapılacak Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin’in katılacağı üçlü zirvede.

Tahran'daki üçlü zirvede  Rojava ve YPG gündemi ele alınacak

Türkiye’nin kuzeyi ve güneyi son günlerde hareketli bir dönem geçiriyor. Erdoğan, önümüzdeki hafta salı günü Tahran’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ev sahipliğinde Rus lider Vladimir Putin’le birlikte üçlü zirve yapacak. Tahran zirvesinin ilk sıradaki gündemi Suriye, Rojava ve YPG konusu olacak.

Reisi’nin ilk kez katılacağı üçlü zirvede, üç ülkenin de güncellenmiş gündemleriyle alakalı konuları masaya yatırması tahmin ediliyor. Türkiye,  Tel Rıfat ve Menbiç gibi Fırat’ın batısında kalan bölgelerde YPG’nin varlığından rahatsız olduğunu sık sık dile getirmişti. 

Türkiye, NATO müttefiki ABD ile de anlaşamadığı YPG konusunun önümüzdeki süreçte Fırat’ın batısında sorun olmaktan çıkarılmasını talep ediyor.

Bu yaklaşım gereği, Ankara iki bölgedeki Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrolünün kırılmasını gerekirse bölgelere operasyon yapacağını tüm dünyaya duyurmuştu.

Erdoğan’ın İran görüşmelerinde, Menbiç ve Tel Rıfat'taki durumun kararlılığını yeniden yineletip iletmesi ve operasyon vurgusu yapması ön görülüyor.