6 siyasi partiden ortak açıklama ve 'Cumhurbaşkanlığı adaylığı' vurgusu
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın davetiyle bir araya gelen 6 muhalefet partisi genel başkanının ortak açıklamasında, "Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz" bilgisi paylaşıldı.
Uysal'ın daveti üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun Demokrat Parti Genel Merkezi'nde bir araya geldiği toplantı sona erdi.
Cumhurbaşkanı adayı tanımı yapıldı
Altı liderin saat 19.33’te başlayan buluşması, saat 01.20 sıralarında sona erdi.
Açıklamada, “Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz” ifadelerine vurgu yapıldı.
4 madde öne çıktı
Yapılan görüşmede 4 madde öne çıktı.
Bu maddelerde; siyasi ahlak yasası, ekonomik ve sosyal konseye işlerlik kazandırılmasıyla ilgili düzenlemeler, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının teminat altına alınması ile uzun vadeli strateji ve planlamadan sorumlu bir kurumsal yapının oluşturulması vurguları yapıldı.
Öte yandan Biden'ın Ermeni soykırımı hakkındaki açıklamaları ve iktidarın getirdiği yeni seçim yasasına değinildi.
Yaklaşık altı saat süren toplantının ardından, 6 liderin imzasıyla yapılan ortak yazılı açıklama şöyle:
“Milli Egemenliğimizin kaynağı Gazi Meclisimizin, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1920’de açılışının 102. yıldönümünden bir gün sonra bir araya gelen altı siyasi partinin liderler olarak, TBMM’ye yeniden itibar kazandıracak ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz.
Bu bağlamda, iktidarın yeni seçim yasası ile yapmak istediği siyaset mühendisliğine karşı iş birliğimizi derinleştirerek sürdürme yönündeki çalışmalarımızı gözden geçirdik. Yoksullaşmayı derinleştiren hayat pahalılığı ve yaşanan ekonomik yıkım sürecinden çıkış yolları konusunda da görüş alışverişinde bulunduk.
Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin anayasal ve yasal çerçevesi, seçim güvenliği ve işbirliğimizin temel ilke ve hedefleri konularında oluşturmaya karar verdiğimiz çalışma gruplarının görev alanları ve çalışma yöntemlerini ele aldık.
Bu çerçevede anayasal ve yasal mevzuatla ilgili çalışma grubu;
- Siyasi ahlak yasası,
- Ekonomik ve Sosyal Konseye işlerlik kazandırılması ile ilgili düzenlemeler,
- Merkez Bankası bağımsızlığının teminat altına alınması,
- Uzun vadeli strateji ve planlamadan sorumlu bir kurumsal yapının oluşturulması, konularında yasal hazırlık yapılması için görevlendirilmiştir.
Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz.
Ayrıca, bugün ABD Başkanı Joe Biden’ın tarihi gerçekleri siyasi istismar aracı yapan açıklamasını kınıyor, geçen sene ‘soykırım’ ifadesinin ABD Başkanı tarafından ilk kez kullanılmasına güncel kaygılarla sessiz kalan iktidarın bu ağır vebalin ortak sorumluluğunu taşıdığını vurguluyoruz.”