AB′den Türkiye′ye 'Kapalı Maraş' kararına yaptırım sinyali

Avrupa Birliği, Türkiye’den kapalı Maraş’ın bir kısmını açma planını geri çekmesini talep etti. AB’den konuyla ilgili yapılan açıklamada Maraş planının geri çekilmemesi durumunda Türkiye’nin yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

AB′den Türkiye′ye 'Kapalı Maraş' kararına yaptırım sinyali

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs’taki “Kapalı Maraş’ın yüze 3.5’ini açacağız” açıklamasının yankıları devam ederken konuyla ilgili AB’den yaptırım mesajı içeren bir açıklama geldi.

Açıklamada Maraş’ı açma girişiminin şiddetle kınandığı belirtilerek, “Avrupa Birliği, Türkiye'nin tek taraflı adımlarını ve Türkiye Cumhurbaşkanı ve Kıbrıs Türk toplumu liderinin Maraş’ın yeniden açılması konusunda yaptığı kabul edilemez açıklamaları şiddetle kınıyor. AB, BM Güvenlik Konseyi Başkanı'nın Konsey adına 23 Temmuz 2021'de yaptığı açıklamayı ve özellikle Güvenlik Konseyi'nin Maraş’ta önceki karar ve açıklamalarına aykırı olarak devam eden tek taraflı eylemlerden duyduğu derin üzüntüyü kınamasını ve ifade etmesini memnuniyetle karşılamaktadır” ifadeleri yer aldı.

‘Kabul edilemez’

AB ayrıca; Türkiye’den Maraş planını geri çekmesi ve BM kararlarına uyma çağrısı yaparak, “AB Ekim 2020'den bu yana Maraş konusunda atılan tüm adımların derhal geri alınması çağrısında bulunuyor. AB, Maraş’ın herhangi bir bölümünü sakinleri dışındaki insanlar tarafından çözüme kavuşturma girişimlerini kabul edilemez olarak gören ve bu alanın Birleşmiş Milletler yönetimine devredilmesi çağrısında bulunan, özellikle 550 (1984) ve 789 (1992) sayılı kararlarla ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararları tarafından yönlendirilmeye devam etmektedir. Maraş ile ilgili olarak bu kararlara uygun olmayan hiçbir eylem gerçekleştirilmemelidir. BM Güvenlik Konseyi kararlarına tam saygı ve uygulama, Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (UNFICYP) Maraş bölgesinde hareket özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara derhal son verilmesini de gerektiriyor” dedi.

Uyarıda bulunuldu

AB, kapalı Maraş planının geri çekilmemesi durumunda Türkiye’nin yaptırım olasılığı ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında da bulundu: “Bakanlar, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin 550/84 ve 789/92 sayılı kararlarına aykırı eylemlerinin geri çekilmemesi durumunda, bir sonraki toplantılarında bu eylemleri değerlendirecekler. (Bakanlar) Avrupa Konseyi üyelerinin 25 Mart 2021 açıklaması uyarınca, AB’nin, uluslararası hukuka aykırı olarak yenilenen provokasyonlar ve tek taraflı eylemler durumunda, kendi çıkarlarını ve üye devletlerinin çıkarlarını savunmak ve bölgesel istikrarı korumak için elindeki araç ve seçenekleri kullanma kararlılığını yeniden teyit etmiştir.”