Türkiye Dışişlerinden İran'ın Erbil’e yönelik saldırılarına ilişkin ilk açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Erbil’e ve Pakistan’a yönelik saldırılarıyla tırmanan gelişmelerden endişe duyduğunu açıkladı.

Türkiye Dışişlerinden İran'ın Erbil’e yönelik saldırılarına ilişkin ilk açıklama

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Irak'taki belirli hedeflere yönelik İran saldırılarıyla başlayan, akabinde İran'ın Pakistan içindeki bazı hedeflere dün sabaha karşı gerçekleştirdiği saldırılarla genişleyen ve bu sabah Pakistan'ın İran içindeki hedeflere düzenlediği saldırılarla tırmanan gelişmelerden endişe duyuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Sorunların, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı başta olmak üzere, uluslararası hukukun temel ilkeleri çerçevesinde ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı temelinde dostluk ve kardeşlik anlayışıyla çözülmesi gerektiğine inanıldığı kaydedilen açıklamada, tüm meselelerin bölgesel güvenliği ve istikrarı daha fazla tehdit etmeden diyalog ve işbirliği yoluyla çözümlenmesinin temenni edildiği belirtildi.

Açıklamada, "Dost ve kardeş İran, Irak ve Pakistan'a itidal ve sağduyuyla suhuletin sağlanması çağrısında bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü konusunda bölge ülkeleriyle deneyimlerini paylaşmaya ve katkı sunmaya hazırdır" ifadeleri kullanıldı.

Hakan Fidan, Fuad Hüseyin ile telefonda görüştü

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile telefonda görüştü.

Anadolu Ajansı’nın diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede Fidan, İran’ın Erbil’e yönelik saldırılarına işaret ederek “son günlerde bölgede yaşanan gerginliğe değinerek dost ve kardeş ülkeler arasında sorun yaşanmasını arzu etmediklerini” söyledi.

Fidan, “tarafların soğukkanlı hareket ederek bölgenin istikrarını daha fazla riske atacak adımlardan kaçınmaları gerektiğini” belirtti.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları tarafından 15 Ocak’ta başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenlendi.

Saldırılarda Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, Dizayi’nin evinde misafir olarak bulunan Iraklı iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 16 sivil de yaralandı.

İran, “Mossad karargahını” hedef aldıklarını ileri sürdü. Ancak Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti yetkilileri saldırıyı kınayarak iddiaları yalanladı.

Öte yandan İran Salı günü yaptığı açıklamada Pakistan içindeki İsrail bağlantılı militan üslerini hedef aldığını söylemiş, Pakistan da ikisi çocuk olmak üzere sivillerin vurulduğunu söyleyerek Tahran'ın sorumlu olacağı sonuçlar konusunda uyarıda bulunmuştu.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, perşembe günü İran içinde ayrılıkçı militanları hedef alan saldırılar düzenlediğini açıkladı.

İran medyası birkaç füzenin Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan eyaletinde bir köye isabet ettiğini ve saldırıda İranlı olmayan üç kadın ve dört çocuğun öldüğünü belirtti.