AB dışişleri bakanları Kiev'de toplandı, üç ülkeden bakan katılmadı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısına Polonya, Macaristan ve Letonya dışişleri bakanları katılmadı.

AB dışişleri bakanları Kiev'de toplandı, üç ülkeden bakan katılmadı

AB dışişleri bakanları Kiev'de toplandı, üç ülkeden bakan katılmadı

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir araya geldi. Ancak toplantıya Polonya, Macaristan ve Letonyalı bakanlar katılmadı.

DIŞ HABERLER

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısına Polonya, Macaristan ve Letonya dışişleri bakanları katılmadı.

AFP'ye konuşan Ukraynalı bir üst düzey yetkili Polonya ve Letonya dışişleri bakanlarının "hasta oldukları" için Kiev'e gelmediklerini söyledi. Ancak Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau'nun açıklaması toplantıya katılmamasının tek sebebinin sağlık sorunu olmadığını ortaya koydu.

Polonya haber ajansı PAP'a göre, ülkeyi toplantıda Dışişleri Bakan Yardımcısı Wojciech Gerwel temsil etti.

Rau, özel televizyon kanalı Polsat News tarafından Kiev'deki görüşmelere neden katılmadığı sorusuna, "gerçekten de önemli bir toplantı" yanıtını verdi ancak "sağlık nedenleri de dahil olmak üzere birçok nedenden ötürü" Varşova'da kalmak zorunda olduğunu ifade etti. Rau, "Polonya ve Ukrayna arasındaki ilişkiler açısından bir gerileme dönemine giriyoruz ve benim toplantıdaki yokluğum kısmen bunun bir ifadesidir" dedi.

Rau, Kiev'deki toplantıya katılmamasının Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin BM Genel Kurulundaki sözlerine misilleme olup olmadığının sorulması üzerine, "Ben buna misilleme demezdim ama ülkeler arasındaki ilişkilerde üç boyut önemlidir. Ortak çıkarlar, şu anda farklı olan mevcut ulusal çıkarlar ve kamuoyu desteği" ifadesini kullandı.

Zelenskiy: Ukrayna düşerse Rusya büyük savaş başlatacak

AB Dışişleri Bakanları toplantısında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenkiy de bir konuşma yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Zelenskiy "Ukrayna'ya yardımın tüm dünyaya yardım olduğunu" ileri sürdü ve şöyle konuştu: "Ukrayna düşerse, Rusya büyük savaş başlatacak ve sadece bizim devletimizin topraklarında değil. Ukrayna'nın bugünkü istikrarının en azından Avrupa kıtasının gelecekteki istikrarı olduğuna inanıyorum. Bu istikrarı korumamıza yardımcı olduğunuz için sizlere teşekkür etmek istiyorum."

Zelenskiy ülkesinin AB'ye katılım müzakerelerinin başlaması için Avrupa Komisyonundan aldığı 7 öneriyle ilgili de "Tüm önerileri yerine getireceğiz" dedi.

Ukrayna'nın Barış Formülü'ne değinen Zelenskiy, "Ukrayna için sürdürülebilir ve adil bir barışın yeniden tesis edilmesine yönelik temel ilkeler konusunda dünya liderlerinin ulusal güvenlik danışmanlarının katılacağı üçüncü bir toplantı düzenlenmesi için çalışmaların devam ettiğini" aktardı.

Ukrayna ve Polonya arasındaki gerilim

AB Komisyonu'nun Ukrayna tahılına uygulanan kısıtlamanın süresinin uzatılmayacağını açıklamasının ardından Polonya, Ukrayna'dan tahıl ithalatında uyguladığı ambargonun süresini uzatma kararı almıştı.

Varşova'nın bu adımı, Kiev'in DTÖ'ye şikayette bulunmak da dahil olmak üzere sert tepki vermesine neden olmuştu. Buna karşılık Varşova, yaptırım listesine daha fazla Ukrayna malı eklenebileceği uyarısında bulunmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Avrupa'daki bazı kesimleri, tahıl ihracatı konusunun Rusya'ya fayda sağlamasına izin vermekle suçlamıştı.

Zelenskiy'nin sözleri Polonya'nın tepkisine yol açmış, Ukrayna'nın Varşova Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağırılmıştı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, 20 Eylül'de iki önemli açıklama yapmıştı.

Morawiecki, Polsat News televizyonuna verdiği ilk demeçte, "Ukraynalı yetkilileri uyarıyorum, eğer çatışmayı bu şekilde tırmandırırlarsa Polonya topraklarına ithalat yasağına daha fazla ürün ekleyeceğiz" demiş, akşam saatlerinde yaptığı ikinci açıklamada ise "Artık Ukrayna'ya herhangi bir silah göndermiyoruz çünkü artık kendimizi en modern silahlarla silahlandıracağız" ifadesini kullanmıştı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da 21 Eylül'deki açıklamasında, "Polonya'nın güvenliğini artırmak için milyarlarca dolara satın aldığımız yeni silahlarımızı bir başkasına devredemeyiz" demişti.

Duda, iki ülke arasında daha önce imzalanan tedarik sözleşmelerinin gereğini yerine getirdiklerini ve getirmek zorunda olduklarını belirtmiş, ordunun stoklarından çıkarılan teçhizatın bir kısmının, bugüne kadar eski Sovyet silahlarının transfer edildiği gibi Ukrayna'ya transfer edilebileceğini söylemişti.

Polonya Dışişleri Bakanı Rau, 21 Eylül'de X hesabından yaptığı paylaşımda, son günlerde Ukraynalı siyasetçilerin açıklamalarında Polonya ile Rusya'yı kıyasladığını ve bunun "son derece incitici" olduğunu belirterek, "Polonya halkının Ukrayna makamlarının iyi niyetine olan güvenini yeniden tesis etmek için muazzam bir çalışma gerekecektir" ifadesini kullanmıştı.