ABD Dışişleri sözcüsü: PKK'nin Türkiye'ye oluşturduğu güvenlik kaygısının farkındayız

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada “Türkiye'yi, Irak'ın egemenliğini destekleyecek ve saygı duyacak şekilde Irak'la ortak terörle mücadele işbirliğini sürdürmeye çağırıyoruz” dedi.

ABD Dışişleri sözcüsü: PKK'nin Türkiye'ye oluşturduğu güvenlik kaygısının farkındayız

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller haftalık basın brifinginde, Ankara saldırısı ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rojava’ya yönelik operasyon saldırısı sinyalini ve Kürdistan Bölgesi’ndeki bombardımanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

PKK'nin üstlendiği Ankara'daki intihar saldırısının ertesi günü düzenlediği brifingde konuşan Sözcü Matthew Miller, PKK'nin ABD tarafından “yabancı terör örgütü” olarak tanımlandığını hatırlattı.

Miller, "PKK'ye karşı mücadelede Türkiye'nin ile Türk halkının yanındayız ve yanında durmaya devam edeceğiz" diyerek, ABD'nin başkentteki saldırıyı "şiddetle" kınadığını yineledi ve yaralılara "acil şifalar" diledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, "PKK'nin Türkiye’ye oluşturduğu meşru güvenlik kaygılarının farkındayız" dedi. Miller, "terör ile mücadelede" işbirliği ve Irak'ın egemenlik haklarına saygı duyulması çağrısı yaptı. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ve Irak'taki askeri operasyonlarını genişleteceğini söylerken, Irak hükümeti egemenlik ihlallerini reddediyor ve bunun iyi bir komşuluk işareti olmadığını söylüyor. Bu konuda sizin tavrınız nedir, sorusuna?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller: PKK'nin Türkiye’ye oluşturduğu meşru güvenlik kaygılarının farkındayız, Türkiye'yi, Irak'ın egemenliğini destekleyecek ve saygı duyacak şekilde Irak'la ortak terörle mücadele işbirliğini sürdürmeye çağırıyoruz, cevabını verdi.

Ne olmuştu?

Dün saat 09.30’da Kızılay’da Türkiye İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bombalı saldırı düzenlendi.

Olay yerine araçla gelen saldırgandan biri üzerindeki bombayı patlatırken diğeri çatışma sırasında vuruldu. İçişleri Bakanlığı 2 polisin yaralandığını duyurdu.

PKK’nin askeri kanadı HPG, saldırının kendilerine bağlı "Ölümsüzler Taburu" tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Açıklamada saldırıyı gerçekleştirenlerin Rojhat Zilan ve Erdal Şahin olduğu belirtildi.

Saldırının ardından ayrıca, Türk Hava Kuvvetleri’nce Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Kandil, Hakurk, Metina ve Gare’de PKK hedeflerinin bombalandığını duyurdu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Ankara’daki saldırının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeni yasama yılının açılışında yaptığı konuşmada "Bir gece ansızın gelebiliriz" dedi, Rojava ve Suriye’nin kuzeyine yönelik  5. kara harekatı sinyalini verdi. (Kaynak:Rudaw)