AB: Irak’ın bütünlüğünden yanayız

AB: Irak’ın bütünlüğünden yanayız

Lüksemburg'te bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Kürdistan Bölgesi'nde 25 Eylül’de yapılacak Kürdistan bağımsızlık referandumuna dair değerlendirmelerde bulunurak, “AB’nin Irak’ın bütünlüğünden yana olduğunu” belirtti.

AB dışişleri bakanları bugün Lüksemburg'te bir araya geldi.

Toplantı sonrası yayımlanan ortak açıklamada, AB dışişleri bakanları Irak'ın bütünlüğüne yönelik desteklerini tekrarladı.

Tek taraflı adımlardan kaçınılmalı

Açıklamada, “Iraklı tarafların, tek taraflı adımlardan kaçınarak sorunları anayasa esasına göre ve diyalog yoluyla çözmeleri gerektiği” vurgulandı.

Irak Federal Hükümeti ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin Musul'u kurtarma operasyonunda güvenlik konusunda sağladıkları işbirliğini arttırmaları talep edilen açıklamada, başta siyasi ve ekonomik meseleler olmak üzere, tartışmalı bölgeler konusunda da yapıcı bir diyalog sürecine başlamaları istendi.

Açıklamada ayrıca “AB, Irak Kürdistan Bölgesi'nden, bütün taraflarla ortak bir zemin arayışında bulunarak, demokratik kurumları aktifleştirmesini talep ediyor. Ayrıca iç seçimleri düşünmelerini öneririz” ifadelerine yer verildi.