AB savunma stratejisini görüştü: ‘Her ihtimale karşı hazırız’

Avrupa Birliği'nin (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kızıldeniz'deki ticari yük gemilerini Yemen'deki Husi isyancıların füze saldırılarından korumak üzere görevlendirilen deniz misyonunun 19 Şubat'ta başlatılacağını duyurdu.

AB savunma stratejisini görüştü: ‘Her ihtimale karşı hazırız’

AB Savunma Bakanları Dışişleri Konseyi’nin 30 ve 31 Ocak tarihlerinde Brüksel'de gayriresmî toplantısında Ukrayna'daki durum, Kızıldeniz ve Avrupa Savunma Sanayi Stratejisi ele alındı.

NATO Genel Sekreter yardımcısı Mircea Geoana, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB üyesi 27 ülkenin savunma bakanları katıldı.

Toplantısının ardından konuşan Borrell, "Kızıldeniz'de deniz güvenliği son haftalarda önemli ölçüde kötüleşti. Ticari gemileri korumak amacıyla tamamen savunma amaçlı hareket etmek üzere yeni bir deniz operasyonu çalışmalarını büyük ölçüde tamamlıyoruz. Hedefimiz Aspides adlı bu misyonu en geç 19 Şubat'ta kurmak ve başlatmak" dedi.

AB dışişleri bakanlarının 19 Şubat'ta Brüksel'de bir araya gelerek planı onaylamaları planlanıyor.

Avrupa Birliği üyelerinden şu ana kadar Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan ve İtalya misyona katılacaklarını kamuoyuna açıkladı.

Misyonda kaç sayıda askeri personel olacağı ya da kapasitesi konusu ise henüz netlik kazanmadı ancak Belçika, misyona Lui Mari adlı savaş gemisi ile katılacak.

Toplantının 'ev sahibesi' Belçika Savunma Bakanı Ludivine Dedonder, “Bildiğiniz gibi ilk anlaşmada hükümetimizin Lui Mai ile operasyona katılma yönünde kararı vardı. Bölgede farklı operasyonel görevler var ve bu konuda koordinasyon olmalı” dedi.

AB, her ihtimale karşı savunma amacıyla, mühimmat ve silah üretimini artırıyor.

AB'nin iç pazardan sorumlu komisyon üyesi Terry Bretton, "Avrupa'da Ukrayna ve kendi güvenliğimiz için daha fazla mühimmat üretme planımızın bitmesine iki ay kaldı. Bugün Avrupa, bir milyon silah üretebilir" dedi.

 Bretton, "Program tarafından desteklenecek şirketlerden 82 teklif aldık. Ekibim ve ben şirketlerle görüşmeleri sonuçlandırma sürecindeyiz ve önümüzdeki haftalarda programından yararlanacak 20 ila 30 şirketi seçeceğiz" dedi.

 Tüm AB ülkeleri Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın uzamasından çekinirken, Orta Doğu'daki huzursuzluk ortamı daha da huzursuzlaştırdı.

 Hiçbir üst düzey AB yetkilisi kameralar önünde ya da kamuoyu önünde İran'dan bahsetmedi ancak Kızıldeniz'de Husilere karşı alınması planlanan tedbirlerin her biri Tahran'a doğrudan bir mesaj niteliği taşıyor. Stratejik savunma hazırlıkları sadece Ukrayna'ya yardım etmek için değil, aynı zamanda düşman ve rakiplere, "Biz her şeye hazırız” mesajı taşıyor.