Orta Doğu'da tansiyon yükselirken İran'dan kritik Suriye adımı

İsrail-Hamas savaşı Orta Doğu'da dengeleri sarsmaya devam ediyor. Gerilimde giderek öne çıkan İran, 2011'den bu yana Beşar Esad yönetimine destek verdiği Suriye'yle ilgili kritik bir adım attı.

Orta Doğu'da tansiyon yükselirken İran'dan kritik Suriye adımı

İran'ın 2011'den bu yana Beşar Esad yönetimine destek verdiği Suriye'deki güçlerini büyük oranda çekme kararı aldığı iddia edildi.

Reuters'a konuşan kaynaklara göre, son dönemde Suriye'de art arda saldırılara hedef olan İran Devrim Muhafızları ülkedeki üst düzey yetkililerini geri çekmeye başladı.

Son dönemde Suriye'yi hedef alan saldırılarda aralarında İranlı üst düzey istihbarat yetkililerinin de bulunduğu çok sayıda Devrim Muhafızları mensubu ölmüş, Tahran saldırılardan İsrail'i sorumlu tutmuştu. Bu ay başında İran'ın Kirman eyaletinde eski Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin mezarı yakınlarında meydana gelen iki patlamada çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi de tansiyonu fırlatmıştı.

'İran, savaşa doğrudan dahil olmak istemiyor'

İran'daki birçok kesim saldırılara sert tepki verilmesini isterken kaynaklara göre Tahran, Gazze'de devam eden savaşa doğrudan taraf olmamak için bu adımı attı. Reuters'a konuşan beş kaynak, İran'ın daha çok Suriye'de desteklediği Şii örgütler üzerinden ülkedeki etkisini sürdürmeyi planladığını aktardı. 

İranlı üst düzey komutanların son saldırılar sonrası Suriye'den ayrılmaya başladığını söyleyen bir kaynak, kaç kişinin İran'a döndüğü konusunda bilgi vermedi. Bir başka kaynak da İran'ın Suriye'den tamamen çekilmeyeceğini ancak birliklerinin sayısını önemli ölçüde azaltacağını kaydetti.

Kaynaklar, İran'ın Suriye'de istihbarat sızıntısı ihtimalinden de endişe ettiğini bildirdi.