'DAİŞ'in kontrolündeki alanlar yarı yarıya azaldı'

'DAİŞ'in kontrolündeki alanlar yarı yarıya azaldı'

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jean Paul Laborde, DAİŞ' terör örgütüne dair bazı istatistiki bilgiler verdi. DAİŞ'in yabancı savaşçılarının yüzde 40-50'sinin Avrupa ve diğer ülkelere geri döndüklerini, DAİŞ'in denetimindeki alanların 2,5 yıl öncesine nazaran yarısına indiğini açıkladı. Laborde, DAİŞ'in, şu an 12 bin savaşçısının olduğunun tahmin edildiğini ekledi.

"Bitcon" kullanıyorlar

Terör örgütünün kaçakçılık, tarihi eser kaçakçılığı, adam kaçırma gibi organize suçlardan elde ettiği gelirin de azaldığını kaydeden Laborde, "DAİŞ'in yıllık gelirinin 13 milyon dolara gerilediği tahmin ediliyor." dedi.

Gelir kaynakları azalan DAİŞ'in, bölge dışından gelen maddi desteğe bağımlılığının artabileceğine işaret eden Laborde, bazı DAİŞ destekçilerinin ise sanal para birimi "Bitcoin" kullanarak ödemeler yaptığını söyledi.

DAİŞ hedef değiştirdi

Laborde, "DAİŞ, yenilgilerine rağmen özellikle Orta Doğu'nun çatışma bölgelerinden diğer ülkelerdeki hedeflere odaklanarak uyum kapasitesini göstermeye devam ediyor.  Bundan sonra Avrupa ve diğer ülkelere dönenler örgütün en tehlikeli ve en kalifiye savaşçıları olacak. Bu nedenle sınır kontrollerine daha fazla önem vermek gerecek." ifadelerini kullandı.