AB ve Almanya'dan Kayyım kararı açıklamaları
Avrupa Birliği ile Almanya'dan Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri'ne yapılan kayyum atamalarına ilişkin endişeler dile getirildi ve Türkiye kınandı.
Avrupa Birliği ile Almanya'dan Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri'ne yapılan kayyum atamalarına ilişkin endişeler dile getirildi ve Türkiye kınandı.
Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği sözcüsü Maja Kocijancic tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanları Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk’ün görevlerinden alınmasının, 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarına saygıyı tartışmaya açması nedeniyle ciddi bir endişe kaynağı olduğu” vurgulandı
Açıklamada yerel politikacıların görevden uzaklaştırılmalarının, gözaltına alınmalarının ve kayyum atamalarının seçmenleri yerel düzeyde siyasi temsiliyetten yoksun bıraktığı ve bunun yerel demokrasiye de zarar verdiği kaydedildi. Türk hükümetinin terörle mücadele konusunda meşru bir hakka sahip olduğu ifade edilen açıklamada, ancak bunun Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalardaki temel hak ve özgürlüklere uygun olması gerektiği belirtildi.
AB sözcüsü Kocijancic, Türkiye’nin Venedik Komisyonu’nun önerileri ve taraf olduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na bağlılığı doğrultusunda yerel demokrasinin işlemesi için gerekli önlemleri almasının şart olduğuna da işaret etti. AB’nin Türkiye’deki terör saldırılarını kınayan açıklamalar yaptığına dikkat çekilen metinde, barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüm için güvenilir siyasi bir sürecin acil olarak başlatılması çağrısında da bulunuldu.
AP ve Almanya’dan tepki
Avrupa Parlamentosu’nda Sosyal Demokrat grubun başkan vekillerinden Hollandalı siyasetçi Kati Piri de kayyum atamaları ile ilgili bir açıklama yaptı. Piri, Twitter mesajında “Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanları seçimden beş ay sonra ‘terör gerekçesiyle’ görevlerinden alındı. İnsanların iradesine sıfır saygı. Peki, şimdi sırada ne var? Ankara ve İstanbul’un belediye başkanlarının alınması mı?” ifadelerini kullandı.
Alman Federal Meclisi’nin Sol Partili milletvekili Gökay Akbulut da Twitter hesabından yaptığı açıklamada HDP ile dayanışma çağrısında bulundu. “Avrupa anti-demokratik Türk hükümeti ile işbirliğini dondurmalı” diyen Akbulut, Türk hükümetinin demokrasiden ne kadar uzak olduğunu bir kez daha gösterdiği mesajını paylaştı.
Alman Federal Meclisi Başkanvekili Claudia Roth da Alman Yazı İşleri Ağı’na (RND) yaptığı açıklamada kayyum atamalarını eleştirdi. Yeşiller milletvekili Roth, “Bu karar, Türkiye’deki demokrasi ve hukuk devletinin son unsurlarının da yok edildiğini bir kez daha gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.