ABD destekli SDG, rejim güçlerini uyardı: Fırat'ın doğusuna geçmeyin!

ABD destekli SDG, rejim güçlerini uyardı: Fırat'ın doğusuna geçmeyin!

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Cuma günü, Suriye rejiminin Fırat Nehri'nin doğusuna geçmelerine izin vermeyeceklerini açıklarken, Rusya, ordu birliklerinin halihazırda nehri geçerek Deyrizor kentine çok yaklaştıklarını söyledi. 

Beşar Esad'ın yardımcılarından biri, rejimin, ülkenin geri kalanını yeniden ele geçirmek için ABD destekli güçler dahil her güçle savaşacığını duyurdu.

Rus hava gücü ve İran destekli militanlar tarafından desteklenen Suriye rejimi ile ABD destekli Kürt ve Arap savaşçılar, Deyrizor etrafında farklı cephelerden IŞİD'le savaşıyorlar. 

Rejim cephesi batı yönünden şehre doğru ilerliyor. Geçen hafta, nehrin batı kıyısında bulunan kentteki IŞİD kuşatmasını yarmışlardı.

ABD destekli SDG'nin bir parçası olarak savaşan Deyrizor askeri konseyi de, geçen hafta başlattığı saldırıdan bu yana nehrin doğusundan Deyrizor'a doğru ilerliyor. 

Konsey komutanı Ahmed Ebu Xawla, rejim güçlerini ve onların askeri müttefiklerini uyararak nehrin karşı tarafına ateş etmemeleri konusunda uyardı. Konsey birlikleri son günlerde nehre yaklaşıyorlar.

Ahmed Ebu Xawla, "Şu anda bizimle nehrin doğu yakası arasında 3 km var, güçlerimiz bölgeye ulaştığında buraya ateş edilmesi, askeri konseye yönelik bir saldırı olarak algılanacaktır. Rejimi ve Rusya'yı, Fırat'a yaklaştığımız konusunda uyarıyoruz. Rejim ya da onun askerlerinin nehrin doğu yakasına geçmelerine izin vermiyoruz." dedi.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı sözcüsü Maria Zakharova, Suriye ordusunun nehri geçtiğini söyledi.